FOTO Arheologii se "plimbă" pe strada de lemn a "Controlorului Financiar" din epoca medievală al Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stradă din epoca medievală, descoperită la Timişoara
Stradă din epoca medievală, descoperită la Timişoara

Pe strada Eugeniu de Savoya din Timişoara lucrările arheologice au reuşit să surprindă o porţiune dintr-o stradă menţionată pe hărţile din 1717

Arheologii de la Alba Iulia, care se ocupă de lucrările de pe strada Eugeniu de Savoya şi Piaţa Ţarcului, analizează cu atenţie strada medievală care a ieşit la iveală. Aceasta apare pe hărţile din 1717 şi este vorba de strada Controlorului Financiar din acea vreme. 


„Strada era menţionată şi pe hărţile turceşti. Ducea spre poarta Cocoşului, care ulterior a fost denumită poarta Eugenu de Savoya. Am surprins un sector de aproximativ 20 de metri de stradă. Continuă cu capătul spre strada Mărăşeşti. Structura era din lemn. La ora actuală am surprins mai multe refaceri. Am prins trei nivele de refacere, de la cea mai recentă în jos. Există posibilitatea să mai prindem şi alte nivele ţinând cont că terenul din Timişoara la aceea vreme era predispus la scufundare din cauza mlaştinilor. Ele se refăceau periodic”, a declarat Constantin Inel, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.


Străzile medievale erau căptuşite cu lemn. Infrastructură era din trunchiuri de copaci, pe acestea erau puse alte trunchiuri longitudinale, care erau marginile şi mijlocul drumului. Peste se aşezau trunchiuri despicate ca nişte scânduri şi care formau caldarâmul. Aveau o grijă deosebită în aşezarea scândurile. 


„În jur sunt fragmente din casele de epocă, din secolul 16-17. Cu cât ne adâncim putem să surprindem şi din cetatea anterioară stăpânirii turceşti. Pe vremea turcilor foarte puţine construcţii erau din piatră şi zidărie, doar în zonele de băi, moschee, clădirile mai importante”, a mai spus Constantin Inel. 


Arheologii au găsit foarte multe fragmente de pipe, ceea ce arată stilul de viaţă al otomanilor, care probabil ieşeau la stradă să fumeze. 


„Se pot face foarte multe interpretări istorice. Am găsit multe mulţi sâmburi de caise şi piersică”, a mai spus Constantin Inel.

Citiţi şi: 
 

FOTO A fost scoasă la iveală vechea Casă Camerală, una dintre primele construcţii austriece din Timişoara

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut

Lecţii de istorie pe şantierele arheologice din Timişoara. Cărţile de istorie despre oraş zac în depozite

FOTO Timişoara otomană iese la iveală în Piaţa Libertăţii. Băile turceşti erau "mall"-urile cetăţii de atunci
 

FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite