Analist economic cu „afinităţi culturale” faţă de Rusia, despre Brexit: „Relaţia unilaterală a României cu America devine periculoasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analistul economic, Nicolae Ţăran crede că  rezultatele referendumului din Marea Britanie vor avea efect de domino FOTO Adevărul
Analistul economic, Nicolae Ţăran crede că  rezultatele referendumului din Marea Britanie vor avea efect de domino FOTO Adevărul

Profesorul Nicolae Ţăran, un cunoscut analist economic din Timişoara a comentat pentru „Adevărul” rezultatul referendumului din Marea Britanie. Cu câteva articole ale sale preluate şi de Vocea Rusiei, Ţăran susţine că nu are decât afinităţi culturale faţă de Rusia. Analistul consideră, însă, că Brexistul va duce la „o lume multipolară în care hegemonia americană se va sfârşi” .

Profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara şi unul dintre cei mai activi analişti economici din Timişoara, Nicolae Ţăran susţine că rezultatele referendumului din Marea Britanie va  crea probleme în Regatul Unit pentru că nord-irlandezii, galezii şi scoţienii au votat pentru rămânerea în UE. „În aceste condiţii o primă problemă pentru Marea Britanie este fractura care a apărut între englezi şi ceilalţi britanici. În al doilea rând în urma acestui rezultat şocant, Uniunea Europeană va trebui să regândească totalmente tratetele, relaţiile dintre ţările care au mai rămas în UE şi să negocieze cu Polonia, cu Ungaria şi cu toate ţările nemulţumite de actuala organizare a Bruxelles-ului”, a declarat Nicolae Ţăran pentru „Adevărul”.

Analistul economic a declarat că, în opinia sa, zilele Bruxelles-ului sunt numărate. „Birocraţia aceasta atât de ineficientă, de complicată şi care a generat foarte multe frustrări trebuie restructurată”, a mai spus Ţăran, potrivit căruia ce se întâmplă acum în UE seamănă cu dizolvarea URSS-ului. „Atunci Bielorusia, Rusia şi Ucraina au votat ieşirea din URSS şi a doua zi toate celelalte republici sovietice au constatat că URSS-ul nu mai există şi s-a desfiinţat. Problema e de aceeaşi natură şi în cazul Uniunii Europene. Există riscul contagiunii şi există riscul ca să apară foarte multe segmente ale populaţiei care vor cere ieşirea din UE pentru că, după mine, prestaţia Bruxell-ului ca şi birocraţie este dezavuată de majoritatea populaţiei din UE”, a mai spus analistul.

Nicolae Ţăran a mai spus că în actualul context european, România este afectată din plin. „Acum, fiecare joacă pe cont propriu şi România nu are nicio alianţă în UE. Nu avem niciun fel de aliaţi în UE şi mă tem că vom suferi şi mai mult prin această bulversare a UE-ului. Sprijinul american în contextul ăsta devine vag. Chiar la nivelul NATO apar bulversări. Din păcate, am fost prinşi din nou nepregătiţi şi nu avem un plan B în cazul fisurării UE şi toate ţările care nu se pregătesc pentru o astfel de variantă vor avea de suferit”, a spus Ţăran. Analistul, cunoscut pentru unele viziuni proruse susţine că are doar „afinităţi culturale” faţă de Rusia. „Ruşii sunt foarte precauţi. Ei au o politică după părerea mea foarte solidă. Nu merg pe chestii colaterale. Ei atacă frontal. Au armată puternică, au resurse şi îşi pun în valoare resursele. Eu am urmărit şi presa de la Moscova. Presa e foarte rezervată. Nu fac jocuri de culise. Nu e stilul lor, dar sigur că se vor bucura pentru că NATO este la graniţa Rusiei şi orice eşec în tabăra adversarului înseamnă un lucru bun pentru Rusia”, a mai spus profesorul timişorean.

Analistul economic susţine că în actualul context România trebuie să fie foarte atentă.  „Rusia este un proces de restructurare. Are un proiect cu bătaie lungă. Poziţia i se va întări în continuare. Are o alianţă strategică cu China. E clar că asistăm la sfârşitul hegemoniei americane şi vom trăi într-o lume. România trebuie să fie foarte atentă. Relaţia unilaterală cu America devine periculoasă”, a mai spus Nicolae Ţăran. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite