Amendă pentru parcare ilegală, schimbată cu avertisment fiindcă „în zonă nu sunt suficiente locuri de parcare”

Amendă pentru parcare ilegală, schimbată cu avertisment fiindcă „în zonă nu sunt suficiente locuri de parcare”

O amendă aplicată pentru staţionare pe spaţiul verde a fost transformată în avertisment pentru că în zonă nu sunt locuri de parcare FOTO Poliţia Locală Timişoara (arhivă)

Un timişorean amendat cu 500 de lei pentru că a parcat pe spaţiul verde a obţinut o sentinţă prin care amenda a fost transformată în avertisment pentru că în zonă nu sunt suficiente locuri de parcare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un şofer amendat în august 2021 cu 500 de lei pentru că a parcat într-o zonă „destinată amenajării spaţiului verde” a cotestat în instanţă sancţiunea arătând că „în zonă nu se mai găsesc locuri de parcare după orele 19:00, nefiind singurul care îşi lasă maşina pe aceste zone verzi”.

În primă instanţă, Judecătoria Timişoara a menţinut amenda, arătând că „faptul că nu sunt suficiente spaţii pentru parcare nu conferă petentului dreptul de a nesocoti legislaţia”. 

„Instanţa nu poate primi argumentele petentului invocate prin plângerea contravenţională. Faptul că nu sunt suficiente spaţii pentru parcare nu conferă petentului dreptul de a nesocoti legislaţia. Faptul că petentul a fost sancţionat, iar ceilalţi conducători care au parcat pe aceste spaţii verzi nu au fost sancţionaţi nu este o chestiune care să conducă la concluzia că procesul-verbal de contravenţie este netemeinic întocmit”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Hotărârea a fost atacată cu apel, iar Tribunalul Timiş a admis parţial plângerea, transformând amenda în avertisment pentru că „apelantul a staţionat cu autoturismul pe zona destinată amenajării spaţiului verde, unde locuieşte, iar în zona respectivă nu există suficiente locuri de parcare”.

„Apelantul nu a avut reprezentarea faptului că încalcă dispoziţiile legale, dat fiind că atât el, cât şi alte persoane ce locuiesc în zonă au parcat de mai multe ori pe spaţiul respectiv, fără a li se atrage atenţia de către reprezentanţii Poliţiei Locale şi fără a li se aplica sancţiuni contravenţionale”, a arătat Tribunalul Timiş în sentinţa pronunţată la începutul lunii iunie 2022 şi care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că, având în vedere împrejurările, „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale este disproportionate”. „Având în vedere că apelantul nu a mai fost sancţionat contravenţional pentru fapte similare, tribunalul consideră că avertismentul este suficient pentru atenţionarea sa asupra obligaţiei de a respecta pe viitor dispoziţiile legale”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO S-a deschis parcarea zgârie-nori din Timişoara. Şoferii îşi pot lăsa maşina şi la etajul nouă al clădirii

A fost inaugurată cea mai modernă parcare pentru biciclete din Timişoara. Este ca-n Olanda FOTO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările