Alpinistul Horia Colibăşanu se află în faţa unei premiere mondiale pe Himalaya. „Tot ce mai avem nevoie e să ţină şi vremea cu noi“

Alpinistul Horia Colibăşanu se află în faţa unei premiere mondiale pe Himalaya. „Tot ce mai avem nevoie e să ţină şi vremea cu noi“

Horia Colibăşanu pe Himalaya

Horia Colibăşanu este în tabăra de bază situată la 5.400 de metri altitudine şi aşteaptă un interval de cinci zile cu prognoză de vreme bună, condiţie esenţială pentru succesul proiectului din această primăvară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primim veşti de la alpinistul Horia Colibăşanu. Sportivul timişorean se află în tabăra de bază Everest-Lhotse şi aşteaptă o fereastră de vreme bună pentru a ataca vârful. În ultimele săptămâni, a parcurs de mai multe ori traseul de urcare până la 7.000 de metri altitudine, l-a echipat împreună cu colegul său Peter Hámor astfel încât, în urcarea finală, să aibă cât mai puţin echipament.
 
“Ultimele săptămâni au fost destul de grele. Am muncit enorm la echiparea traseului. Am pus peste 350 de metri de coardă ca să asigurăm porţiunile cu gheaţă, am cărat mult echipament. Suntem în base camp acum şi s-ar putea să coborâm până la 4.500 de metri, să ne odihnim în aşteptarea ferestrei de vreme bună. Avem nevoie cam de cinci zile cu vreme bună pentru a putea porni”, a transmis Horia Colibăşanu.

Colibăşanu a mai adăugat că ascensiunea finală va avea loc până cel târziu în 25 mai când se termină sezonul de primăvară în Himalaya, perioada cu vreme favorabilă expediţiilor la peste 8.000 de metri altitudine.

„E important pentru noi că suntem bine, starea noastră de sănătate e bună, aclimatizarea a decurs ok, recuperarea după efort e ok, tot ce mai avem nevoie e să ţină şi vremea cu noi. Suntem cu ochii pe soare, vânt, prognoze, doar despre asta vorbim mai tot timpul”, a spus Horia.
 

 
Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie 2018, urmând să se întoarcă în 3 iunie.
 
În 2018, Horia Colibăşanu şi-a propus un proiect deosebit în Himalaya, la altitudine de peste 8000 de metri: Deschiderea unei noi rute spre Everest.
 

Citeşte şi:

Singurul român care a cucerit Everestul fără ajutor suplimentar vrea să deschidă în premieră mondială o nouă rută pe „Acoperişul lumii“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările