Alpinistul Horia Colibăşanu, decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României“, în grad de Cavaler

Alpinistul Horia Colibăşanu, decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României“, în grad de Cavaler

Horia Colibăşanu şi preşedintele Klaus Iohannis

Decoraţia a fost acordată de preşedintele Klaus Iohannis, în iunie 2017, „în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru performanţa sportivă deosebită obţinută în expediţia din munţii Himalaya... şi pentru contribuţia semnificativă adusă alpinismului românesc“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat alpinistului Horia Colibăşanu cea mai înaltă decoraţie civilă, cea de Cavaler în Ordinul Naţional "Steaua României". Ceremonia a avut loc, joi, la Palatul Cotroceni.  
 
Decoraţia a fost acordată de preşedintele Klaus Iohannis, în iunie 2017, “în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru performanţa sportivă deosebită obţinută în expediţia din munţii Himalaya, pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de alpinist ultra-performant la nivel naţional şi internaţional, precum şi pentru contribuţia semnificativă adusă alpinismului românesc”.
 
În luna mai 2017, Horia Colibăşanu a urcat pe vârful Everest, 8.848 metri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. 
 
A fost cea de-a 19-a expediţie internaţională a sportivului, vârful Everest fiind cel de-al optulea vârf, de peste opt mii de metri, din palmarestul său.
 
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.
 
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).
 
Horia a participat la 21 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale (până în prezent), făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările