Alege simbolul Timișoarei! Ioana: "Timişoara în sine este un simbol, cu tot ceea ce are". Tu ce părere ai?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii de pe site-ul timisoara.adevarul.ro își pot spune părerea în legătură cu simbolurile propuse de noi în campanie. Am ales ca repere Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Domul Catolic, Stadionul Dan Păltinișanu, Parcul Rozelor și Fabrica de Bere Timișoreana, dar cititorii pot veni și cu alte propuneri. 

UPDATE Peste 2.500 de cititori au votat şi au comentat despre obiectivul care reprezintă cel mai bine imaginea Timişoarei. În continuare, simbolul preferat este Catedrala Metropolitană, cu peste 47 la sută din voturi, în timp ce Domul Catolic a adunat 26 la sută din preferinţe. Cele mai puţine voturi, în acest moment, au fost acordate Parcului Rozelor, 4 la sută, şi stadionului "Dan Păltinişanu", sub 2 la sută. "Timisoara in sine este un simbol, cu tot ceea ce are... dar as opta pentru o poza de la revolutie", a spus Ioana pe pagina de Facebook a redacţiei noastre. Votează şi tu simbolul preferat sau propune şi alte variante, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră Facebook, unde poţi ataşa şi o poză cu sugestia ta!

UPDATE Peste 1.000 de persoane şi-au exprimat părerea în campania propusă de timisoara.adevarul.ro în legătură cu simbolurile oraşului. Până acum, simbolul preferat este Catedrala Metropolitană, care a adunat aproape 49 la sută din voturi, urmat de un alt lăcaş de cult, Domul Catolic, cu aproape 21 la sută din sufragii. Cele mai puţine voturi le-a adunat, până acum, stadionul "Dan Păltinişanu". Pe lângă cele şase propuneri ale redacţiei, cititorii au mai recomandat, pe Facebook, şi alte obiective drept posibile simboluri ale oraşului, precum Palatul Baroc sau Universitatea Politehnică.

"Nu sunt din Timişoara, dar am fost de câteva ori pe acolo... şi cel mai mult m-a impresionat Parcul Rozelor!", a spus Mihaela pe Facebook. "Palatul Baroc, de ce nu?! Daca Opera ar fi cum fusese gandita de arhitect, ar fi ceva...", a scris şi Clara.

Catedrala Mitropolitana este lăcașul de cult simbol al ortodoxismului la Timisoara. La începutul anilor 30 Parohia din cartierul Cetate din Timișoara instituie un fond de zidire a bisericii și lansează un apel către localnici pentru donații. Aceștia au răspuns imediat, astfel că în 1936 se strânseseră deja banii necesari ridicarii edificiului. Proiectul bisericii era încredințat din 1934 arhitectului Ioan Traienescu. Piatra de temelie este pusă în 20 decembrie 1936, iar lucrările de contrucție s-au încheiat în 1940. Din cauza războiului, toate finisajele, picturile interioare și exterioare sunt terminate abia în 1956. Catedrala Mitropolitană a fost inaugurată în 1946 în prezența Regelui Mihai I. Catedrala are 11 turle, din care turnul principal are 83,7 metri. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg și au fost făcute dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo.



GALERIE FOTO

Domul catolic din Piaţa Unirii.
Piatra de temelie a fost așezată la 6 august 1754 la sărbătoarea „Schimbării la Față a Mântuitorului” de către episcopul de Cenad Adalbert von Falkenstein. Domul a fost de la început destinat a fi catedrala episcopilor de Cenad, locul de unde aceștia își vor exercita autoritatea episcopală până în 1930 când vechea dieceza a fost desființat. Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată în noua Catedrală la data de 8 septembrie 1754 de către episcopul de Cenad, Franz Anton conte Engl de Wagrain. Sfântele Liturghii, în fiecare duminică și sărbatoare importantă, se celebreaza în Dom în trei limbi: română, germană și maghiară. Domul, din punct de vedere administrativ, nu a fost niciodată constituit ca parohie.



GALERIE FOTO

image
image
image
image
image
Sute de timisoreni au venit in Piata Unirii pentru a urmari proiectiile

Parcul Rozelor. Având intrările principale pe Strada Trandafirilor, începe din Strada Michelangelo, traversează minunatul parc de trandafiri şi continuă până la fostul Automobil Clubul Român. Pe toată zona parcului baldachinele şi rondourile confecţionate artistic şi pline de trandafiri în toate culorile, mireasma şi aerul curat te îmbie la odihnă și relaxare. Parcul Rozelor a fost realizat în anul 1918. Intenţii de amenajare existau încă de pe la 1900, deoarece s-a păstrat o hartă din acel timp. Parcul Rozelor avea să fie inaugurat abia în anul 1934. În continuare, farmecul este dat de mulţimea de roze, dar şi de alte specii valoroase, precum şi de unele amenajări deosebite realizate aici de-a lungul anilor. În 1965, se realizează o inventariere şi un catalog cu varietăţile prezente în parc. Sunt înregistrate peste 1.200.



GALERIE FOTO

Stadionul "Dan Păltinișanu". E alegerea logica, se adună la fiecare meci cel puțin 10.000 de oameni, dar de multe ori sunt peste 35.000 la marile derbyuri sau în cupele europene. Are o vechime considerabilă, adună timișorenii mai mult decât orice locație din Timișoara, și e printre cele mai cunoscute locații pentru persoanele care nu sunt din Timișoara. Fotbalul are o importanţă mare pentru timişoreni, aici jucând primul meci de fotbal după regulile moderne de pe actualul teritoriu al României, în 1902, între două echipe ale Liceului Piarist. De asemenea,  prima echipă profesionistă din țară a fost Ripensia, înființată în 1928.



GALERIE FOTO

Opera Română și Teatrul Național. Timișoara a fost și este cel mai puternic centru cultural din vestul României, iar simbolul principal este clădirea în care funcționează Opera Română, Teatrul Național, Teatrul maghiar “Csiky Gergely” și Teatrul German. Construcția clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților Helmer și Fellner și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. Primul a avut loc în 1880 și reconstrucția a durat până în 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil "Renaissance". După cel de-al doilea incendiu - 1920 - au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, fațada principală și sala de spectacole îmbracând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului. Este un loc importrant pentru revoluția din decembrie 1989, în balconul ei fiind cei care au constituit în ilegalitate Frontul Democrat Român, înainte să fugă Nicolae Ceaușescu.



GALERIE FOTO

Fabrica de bere Timișoreana. Aflată pe strada Pestalozzi, din cartierul Fabric, Timișoreana este prima fabrică de bere de pe teritoriul României de astăzi. A fost înființată în 1718.  Importantă sursa de bere în zonă, fabrica va exporta bere chiar și până în Brazilia. Marca de bere produsă de fabrică se numește Timișoreana. Fabrica de bere Timișoreana a fost construită de către prințul Eugeniu de Savoya. Decizia de a înființa fierbătoria de bere a fost dictată de o necesitate și s-a impus din două motive: satisfacerea necesității trupelor austriece și suplinirea carenței de apă potabilă. În anul 1890, un puternic incendiu a afectat grav fabrica de bere din Timișoara, distrugând aproape în totalitate clădirile principale și instalațiile. Distrugerile provocate de incendiu au permis o retehnologizare completă la cele mai înalte standarde ale vremii, fabrica devenind una dintre cele mai moderne unități de producție a berii din sud-estul Europei.
 


GALERIE FOTO


image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite