Alegeri locale 2016 Timişoara. Scrisoarea unui IT-ist care şi-a anulat buletinul de vot: „Nu am ce face cu dreptul meu fundamental şi constituţional la vot”

Alegeri locale 2016 Timişoara. Scrisoarea unui IT-ist care şi-a anulat buletinul de vot: „Nu am ce face cu dreptul meu fundamental şi constituţional la vot”

Ciprian Jichici

Alegeri locale 2016 Timişoara. Ciprian Jichici, specialist în tehnologii Microsoft, unul din cei mai apreciaţi IT-şti din ţară, şi-a exercitat dreptul democratic de a-şi anula buletinul de vot.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judeţul Timiş are cea mai mică rată de prezenţă la vot, după Ilfov. Până la ora 19.00, 37 la sută dintre cei cu drept de vot au şi ieşit la urne. În Timişoara, până la această oră, prezenţa la vot este foare scăzută: sub 25 la sută. 
 
Printre ei şi Ciprian Jichici (39 de ani), unul din cei mai apreciaţi IT-şti din ţară. Jichici face parte dintr-un program numit Microsoft Regional Directors care reuneşte cei mai buni 100 de specialişti din lume neafilitaţi Microsoft. Ciprian Jichici a fost şi consilier local din partea PNL.   
 
Iată mesajul scris de Ciprian Jichici pe blogul său, despre alegerile locale 2016.
 
“5 iunie 2016 marchează prima zi din viaţa mea în care nu am ce face cu dreptul meu fundamental şi constituţional la vot. De mers la vot, voi merge pentru că respect şi cred în continuare în principiile de bază ale unui sistem democratic. Prin anularea buletinelor de vot care mi se cuvin de drept îmi voi exprima dezacordul faţă de ceea ce este în momentul de faţă clasa politică locală.
 
În urmă cu mai bine de două luni de zile am lansat în spaţiul public întrebarea  <A venit vremea independenţilor?>. Am fost uimit de numărul mare de răspunsuri pozitive şi mesaje de susţinere pe care le-am primit. Tuturor celor care m-au contactat le mulţumesc pentru încurajări şi le cer în acelaşi timp iertare că, poate, le-am înşelat într-un fel aşteptările şi speranţele luând decizia de a nu candida.
 
Am ajuns însă la concluzia că, din nefericire, va fi imposibil de schimbat ceva pe planul politicii locale în următorii patru ani urmând calea unei candidaturi. O posibilă prezenţă (chiar independentă) într-un consiliu local dominat de un PNL cu liderul şi primarul pe care îl are nu ar fi făcut decât să mă transforme într-o voce izolată a cărei legitimitate şi greutate ar fi fost diminuate de însăşi calitatea de consilier local. Am luat astfel decizia de a aştepta încheierea campaniei electorale şi a alegerilor locale pentru a-mi continua implicarea în viaţa publică a Timişoarei dintr-o postură 100% apolitică.
 
Clasa noastră politică este atât de viciată, slabă, şi incompetentă încât salvarea sistemului politic românesc nu mai poate veni decât din exterior. Prin renaşterea societăţii civile, prin voci critice credibile care să sancţioneze toate porcăriile şi tâmpeniile ce vor veni asupra noastră în anii următori.
 
De ce tristeţe? Pentru că soarta PNL, partidul în care am crezut şi în care am activat atâţia ani, pare pecetluită. Dezastrul ce urmează pentru PNL în Bucureşti, leadership-ul extrem de slab din ultimii ani precum şi lipsa de opţiuni şi oameni de valoare vor arunca foarte curând acest partid în vrie. Deşi m-am despărţit de PNL cu un gust foarte amar, nu pot spune că sunt prea bucuros să văd că previziunile mele se adeveresc. Din contră, simt multă tristeţe şi amărăciune.
 
De ce speranţă? Pentru că văd că există totuşi oameni care nu se resemnează. Oameni tineri, oameni neatinşi de mizeria politicii post-decembriste, oameni care au realizat ceva în viaţă. Oameni care, în ciuda dezamăgirilor şi frustrărilor pe care le simt, au în continuare ceva de spus. Cel mai la îndemână exemplu este mesajul lui Tudor Chirilă, un adevărat semnal de alarmă şi trezire pentru generaţia tânără a României.
 
5 iunie 2016 este ziua tristă în care îmi anulez votul pentru prima oară în viaţă.
 
5 iunie 2016 este ziua care marchează începutul unui nou mod de implicare în viaţa oraşului meu, un început alimentat de raza de speranţă pe care o am pentru o Timişoară şi o Românie normale.
 
P.S.
 
5 iunie 2016 este şi ziua în care, în contextul dezastrului de la Bucureşti, dl. Nicolae Robu, actualul şi viitorul primar al Timişoarei devine unul din cei mai importanţi şi influenţi lideri ai PNL la nivel naţional. Vremurile vor fi cu siguranţă interesante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: