Agentul care a acuzat că este presat să dea amenzi, concediat din Poliţie: „A dat dovadă de un comportament nedemn“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul Kovacs Valer a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a acuzat presiunile făcute de un şef din Poliţie pentru amendarea populaţiei în timpul stării de urgenţă FOTO Facebook/Kovacs Valer
Agentul Kovacs Valer a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a acuzat presiunile făcute de un şef din Poliţie pentru amendarea populaţiei în timpul stării de urgenţă FOTO Facebook/Kovacs Valer

Un poliţist din Timiş, lider de sindicat, a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a dezvăluit presupuse presiuni ale superiorilor pentru amendarea populaţiei. Şefii IPJ Timiş au transmis un comunicat de presă în care au încercat să îşi justifice gestul, dar refuză să spună care sunt faptele pentru care poliţistul a fost „zburat” din sistem.

Într-o scrisoare deschisă transmisă în data de 11 aprilie premierului Ludovic Orban, poliţistul Kovacs Valer, preşedinte al Sindicatului SNPR – Decus filiala Timiş, reclama faptul că sunt şefi din Poliţie care fac presiuni asupra poliţiştilor pentru amendarea populaţiei în baza ordonanţelor militare. O lună mai târziu, în 13 mai, agentul a fost dat afară din Poliţie. A fost nevoie de o săptămână pentru ca superiorii agentului de la IPJ Timiş să justifice alungarea din sistem a agentului. Nici acum, şefii IPJ Timiş nu spun, însă, care sunt faptele concretre pentru care agentul Kovacs a fost dat afară.

La data de 13 mai 2020, a fost emis actul administrativ prin care s-a dispus destituirea din poliţie a unui poliţist, ca urmare a încălcării prevederilor Statutului Poliţistului şi Codului de  Etică şi Deontologie. În perioada 2019-2020, faptele sâvărşite de către agentul de poliţie, au făcut obiectul verificărilor structurii de control intern, cercetărilor prealabile şi după caz a analizelor consiliului de disciplină, fiind aplicate gradual 6 sancţiuni disciplinare în temeiul prevederilor Legii nr. 360 din 2002 privind statutul poliţistului cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm faptul că trei dintre faptele reţinute au fost săvârşite pe timpul stării de urgenţă, fiind urmată procedura şi termenele stabilite de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României”, au transmis oficialii IPJ Timiş printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „ultima sancţiune dispusă, cea de destituire din poliţie, a fost din cauza comportamentului necorespunzător şi neglijenţa în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliţie a executat serviciul de patrulare şi s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiş, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa”.

„În această situaţie procedura disciplinară a fost declanşată în timp ce poliţistul se afla în activitate şi a fost continuată conform ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020. În acest context politistul a fost şi sancţionat contravenţional, fiindu-i anulat dreptul de a deţine armament conform prevederilor legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Anterior aplicării sancţiunii destituirii din politie, a fost consultat Consiliul de Conducere al I.P.J. Timiş, structură formată din personal cu funcţii de conducere, iar punctul de vedere univoc exprimat a fost că poliţistul a dat dovadă de un comportament nedemn şi ireconciliabil cu profesia de poliţist”, a mai transmis IPJ.

Agentul Kovacs Valer susţine că destituirea sa din Poliţie a fost realizată în timp ce era în concediu medical, iar cercetarea sa disciplinară a fost realizată fără a i se acorda dreptul la apărare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite