Afaceri de 2 lei în centrul Timişoarei: metru pătrat de terasă costă cât adaosul comercial la o ceaşcă de cafea

Patronii de baruri nu renunţă la terasele din Piaţa Unirii şi din Piaţa Operei, care au fost reînchiriate. Patronii timişoreni plătesc doi lei pe zi pentru fiecare metru pătrat de terasă închiriat în centrul oraşului.

Zeci de patroni de baruri s-au zbătut ca să închirieze şi în acest an locaţii în Piaţa Unirii şi în Piaţa Operei, ca să îşi deschidă terase pe timpul verii. Primele licitaţii de achiziţionare a spaţiilor au avut loc în urmă cu trei ani, iar patronii au cerut în fiecare an reînoirea contractelor de închiriere de la Primăria Timişoara.
Afacerea este profitabilă, mai ales că metrul pătrat de terasă este închiriat cu doi lei pe zi, sumă care reprezintă adaosul comercial pentru o sticlă de suc sau pentru o cafea.

Ploile strică afacerile

În Piaţa Operei a fost închiriat spaţiu pentru şapte terase. Bătălia cea mare se poartă însă pentru Piaţa Unirii, unde 23 de patroni de baruri au obţinut spaţiu. Terasele închiriate au între 75 şi 80 de metri pătraţi, iar cele mari au dimensiunea cuprinsă între 160 şi 200 de metri pătraţi.

Patronii spun că afacerea este profitabilă pe timp de criză, pentru că terasele sunt pline toată vara. Problemele cele mai mari le au patronii cu ploile, care le strică afacerea mai multe zile la rând, cam 20-25 de zile în fiecare an. „Sunt probleme cu ploile, cu hoţii care mai fură ceşti de cafea sau scaune, dar încasările sunt bune, eforturile depuse sunt mici, iar bacşişurile îi motivează pe angajaţi”, a spus Adrian Roman, patronul unei terase din Piaţa Unirii.
„Banii pentru fiecare lună trebuie achitaţi în avans, în primele cinci zile ale lunii pentru care se închiriază terasa. Dacă nu sunt achitate sumele, închidem terasele”, a declarat Adrian Ilin, şeful Serviciului de Publicitate şi Comerţ din Primăria Timişoara.

Beţivii şi hoţii asaltează terasele

Patronii au probleme cu hoţii care lasă clienţii fără portofele şi le fac reclamă proastă. Bătăuşii şi persoanele care au băut peste măsură fac scandal că nu mai sunt serviţi pe terase. Zeci de clienţi dispar în fiecare lună de la terase fără să plătească, după ce fac consumaţii cuprinse între 20 şi 30 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările