Actriţa română care a făcut senzaţie la cel mai dur concurs de anduranţă din lume. Daniela Török a terminat în timp record celebra cursă Ironman

Actriţa română care a făcut senzaţie la cel mai dur concurs de anduranţă din lume. Daniela Török a terminat în timp record celebra cursă Ironman

Daniela Török, în timpul competiţiei Iron Man

Daniela Török, actriţă la Teatrul German de Stat din Timişoara, a doborât recordul României la triatlonul Iron Man, competiţia sportivă de anduranţă care s-a desfăşurat în Austria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniela Török este deopotrivă o talentată actriţă şi o mare sportivă. Dacă în 2015, a fost nominalizată de UNITER la categoria “Cea mai bună actriţă în rol principal” – pentru prestaţia din spectacolul „Cabaret”, de la Teatrul German de Stat Timişoara, iată că week-end-ul trecut a reuşit să doboare recordul României la triatlonul Iron Man. 
 
Timişoreanca a terminat cursa Austria Triathlon Podersdorf în 10 ore 32 de minute şi 25 de secunde, doborând cu aproape o oră vechiul record deţinut de constănâţeanca Ana Mega (11 ore şi 23 de minute).
 
Iron Man este cea mai dură competiţie sportivă din lume: înseamnă 3,8 kilometri înot, 180 de kilometri pe bicicletă, 42 de kilometri alergare. 
 
Cea mai veche competiţie Iron Man din Austria
 
Competiţia Iron Man de la Podersdorf este cea mai veche competiţie de acest gen din Austria, anul acesta fiind cea de-a 30-a ediţie. La startul competiţiei s-au înscris peste 300 de persoane, dintre care doar 30 de femei. Printrele ele şi Daniela Török, care a terminat concursul pe locul cinci. A mai fost la Podersdorf şi în 2015, când a terminat cursa pe locul 15.

 
 
“În triatlon se începe cu înotul, urmează bicicleta, iar alergarea e proba finală. La Podersdorf am înotat într-un lac, dar au fost condiţii meteo nefavorabile. Afară era rece şi erau valuri pe lac. Valurile şi pana la biciclete sunt marile mele temeri. Până am ieşit din apă a ieşit şi soarele. Am scos la înot o oră şi opt minute. Bicicleta e proba mea favorabilă, spun că sunt foarte bună aici. Am terminat în cinci ore şi 34 de minute. În final a fost maratonul. Nu am avut probleme. Am scos trei ore şi 43 de minute”, a explicat Daniela Török. 

 
A făcut karate în copilărie şi a descoperit Iron Men în 2014
 
Danielei Török este legitimată la Clubul Sportiv Tibiscus, dar se pregăteşte după după plan stabilit de ea. Practic încearcă să îmbine pasiunea pentru sport cu meseria de actriţă.
 
“Cu sportul am început de mică. Am făcut arte marţiale de performanţă, între clasele V-IX. Am renunţat apoi la sport. În 2006 m-am apucat de alergat. Am făcut primul meu trialon pe distanţă scurtă, la Timişoara. A fost singurul până în 2012. Atunci am aflat că la Oradea se ţine proba de half-Ironmen, adică jumătate din Iron Men. M-am antrenat o jumătate de an şi apoi am şi urcat pe podium, pe locul trei. Apoi, am fost la foarte multe concursuri de triatlon. Am câştigat grand-priex-uri de şosea, de off-road. În 2014 am zis că e timpul să trec la distanţă mai lungă, la Iron Men. A fost anul în care am şi luat titlul de Campioană Naţională. De atunci, am la activ cinci Ironmen-uri: Anul acesta am luat din nou titlul Naţional”, a declarat Daniela Török, care este născută la Timişoara, în 1978.

 
Face teatru de 22 de ani
 
În ceea ce priveşte drumul de la teatru, spune că a ştiut mereu că vrea să devină actriţă. Lucrează în teatru de 22 de ani şi la anul se împlinesc 18 ani de când este angajată la Teatrul German de Stat din Timişoara.
 
“Din grădiniţă îi spuneam tatei că vreau să fiu cântăreaţă, actriţă şi dansatoare. Niciodată nu am spus că vreau să fiu altceva. La 18 ani am intrat la Facultatea de Actorie la Timişoara -secţia Germană. Chiar din anul I am început să joc pe scena Teatrului German, pentru că aveau nevoie de actori tineri. Am avut deja roluri principale încă din studenţie”, a mai spus actriţa. 

 
“Fac totul cu pasiune şi dedicaţie 100 la sută”
 
Daniela Török susţine că actoria rămâne pe primul loc, doar este meserie, iar sportul este pasiunea fără de care nu îşi poate concepe viaţa. Se întâmplă ca cele două activităţi să fie făcute la cel mai înalt nivel. Spune că secretul este organizarea.
 
“Tot ce am de făcut încerc să fac bine. Nu vreau să fuşeresc nimic. Fac totul cu pasiune şi dedicaţie 100 la sută. Când am două repetiţii pe zi, mă trezesc şi la 4 dimineaţa, mă duc să pedalez câteva ore, până la prima repetiţie. Noi lucrăm mereu în doi timpi, avem două repetiţii, de la 10 la 14 şi de la 6 la 10 seara. Între repetiţii fac al doilea antrenament. Dar noroc că la teatru am toată vara liberă, după finalul stagiunii. Aşa că mă pot antrena. Am pe sătpămână patru antrenamente de înot, patru de alergare şi patru pe bicicletă. Le combin”, a adăugat Daniela Török.


 
Pentru Daniela Török urmeză, în octombrie, startul unei noi stagiuni la Teatrul German de Stat. Dar mai are în calendar şi câteva competiţii de triatlon, printre care sunt cele de la Mamaia şi Arad, dar doreşte să ajungă şi Maratonul de la Bucureşti.  

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările