A murit Lorin Fortuna, una dintre figurile emblematice ale Revoluţiei din 1989. A fost cel care a declarat Timişoara primul oraş liber de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţionarul Lorin Fortuna, figură emblematică a evenimentelor din Timişoara în decembrie 1989, a murit la Spitalul Judeţean.

Lorin Fortuna, omul care a înfiinţat, pe 20 decembrie 1989, Frontul Democratic Român, în balconul Operei din Timişoara, a fost operat de urgenţă la Spitalul Judeţean. Revoluţionarul a ajuns la spital în 21 noiembrie, cu ulcer perforat. 

Medicii timişoreni l-au operat, însă apoi starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. Fortuna a intrat în comă. Astăzi, la ora 13.30, medicii au constat decesul.

Lorin Fortuna s-a născut în 7 mai 1948, la Rădăuţi. A absolvit în 1972 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, fiind repartizat, după absolvire, la Centru Teritorial de Calcul Electronic din Timişoara unde şi-a început activitatea de informatician.

Din 1976 s-a transferat la Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, iar apoi, după înfiinţarea unei noi facultăţi, la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. La momentul declanşării evenimentelor de la Timişoara din decembrie 1989 era şef de lucrări.

Lorin Fortuna este omul care a citit primele revendicări ale revoluţionarilor, „Proclamaţia Timişoarei ca oraş liber de totalitarism”, din balconul Operei, în 20 decembrie 1989. 

Fortuna i-a luat locul prim-secretarului Radu Bălan, la conducerea judeţului şi devenit personajul numărul unu în Timiş până pe 21 ianuarie 1990.

A inventat robotul care dă ora exactă

A coordonat un colectiv de cercetare care a realizat în 1989 primul robot telefonic, cu vorbire artificială, utilizat în perioada 1989-2008 ca serviciu special de furnizare a orei exacte, prin telefon, în cadrul reţelei telefonice naţionale (apelabil la numărul 958, respectiv 058). Această realizare a făcut obiectul lucrării „Vorbirea artificială - Aplicaţii în industrie şi telecomunicaţii", tipărită în anul 1996, la Editura Mirton. 

În 1991 li-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, obţinând titlul de doctor, cu teza în domeniul aplicării vorbirii artificiale în industrie şi telecomunicaţii, fiind autorul a câtorva zeci de lucrări ştiinţifice, precum şi de brevete de invenţii în acest domeniu.

A fost preşedinte al asociaţiei de revoluţionari Victoria din Timişoara şi, din 2004, membru al Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române. 

La începutul anilor 2000, Lorin Fortuna s-a dedicat promovării ideilor sale ezoterice. A înfiinţat Mişcarea Astrală România şi Mişcarea Spirituală Sarmisegetuza, şocând cu teoriile sale. 

Printre teoriile revoluţionarului era că Terra se va ieşi din orbită şi va arde, transfomându-se în stea care se va numi Steaua Pitică-Albă. Lorin Fortuna spune că lumea fizică de pe pământ va dispărea, însă, din 6,6 miliarde de oameni vor scăpa 600 de milioane, în urma unei selecţii. Aceştia vor ajunge însă pe o altă planetă care se va naşte pe lună. 
 


În decembrie 2014 i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite