A murit Günther Reininger. S-a mai stins o stea a legendarei trupe Phoenix

A murit Günther Reininger. S-a mai stins o stea a legendarei trupe Phoenix

Gunther Reininger (1950-2015)

Pianistul Günther Reininger, unul din legendarii muzicieni de la Phoenix, a murit în Germania, la vârsta de 65 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Günther “Spitzly” Reininger s-a născut la Timişoara, în 1950. S-a alăturat Phoenixului în 1966, fiind printre primii membri ai trupei conduse de Nicu Covaci. A rămas în trupă şi după plecarea lui Moni Bordeianu în America, care a dus la interzicerea trupei pentru un an de zile. ARIA nu mai avea voie să facă turnee cu ei, iar la Radio şi la Televiziune nu s-au mai difuzat înregistrările avându-i ca protagonişti. 
 
A urmat aşa numita perioadă blues pentru Phoenix. Din vechea componenţă au mai rămăs doar Nicu Covaci, Dorel Vintilă, Bela Kamocsa şi Günther Reininger. În perioada blues, formaţia cântă piese blues-rock, în majoritate compoziţii de-ale lui Günther Reininger, cu text în limba engleză. Acesta era solist vocal, cântând totodată şi la pian. 
 
Phoenix dădea reprezentaţii în fiecare sâmbătă seara, la clubul PM6. Cu un repertoriu asemănător s-au prezentat şi la Festivalul Studenţesc din 1970, organizat la Sala Palatului din Bucureşti. De asemenea, au participat şi la un concert de binefacere, ţinut pentru sprijinirea victimelor inundaţiilor din mai 1970. 

În parallel, Günther Reininger a fost pianist, compozitor şi vocalist al formaţiei Amicii (1971-1973). A mai colaborat şi cu Mircea Florian în cadrul unor proiecte muzicale, precum şi în teatru, ca asistent muzical.

 
Günther Reininger a rămas în trupă până la plecarea lui Nicu Covaci, în 1976. Şi el avea să emigreze în Germania, alături de familie, la începutul anilor 80. 
 
Günther Reininger a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Timişoara. În Germania a avut un studio de înregistrări, iar în ultima perioadă a trăit discret.

“A fost un tip extraordinar. A reprezentat elementul de culoare în Phoenix. El a fost mereu omul cu bluesul în trupă. A făcut parte şi din proiectul operei rock <Cantafabule>. A plecat în Germania înaintea mea. Am fost la el de câteva ori, avea un studio de înregistrări, se ocupa de muzică. Anul acesta, l-am sunat să îl invit la Timişoara, pentru un eveniment, însă mi-a spus că a paralizat la mâna dreaptă. Avea probleme de sănătate. Este al doilea membru Phoenix care a murit, după Bela Kamocsa”, a spus Valeriu Sepi, “căprarul” din trupa Phoenix.
 Nicu Covaci a postat pe pagina sa de Facebook că 2015 a fost un an negru: "Goodbye to Gravity, George Pătrănoiu, acum şi Reininger...

Asa l-am cunoscut:
 
(fragment din "Phoenix insa eu, o pasare...")
 
"– Vai, vai...
 
– Cum poţi face aşa ceva...
 
– Muzică uşoară, ptiuuu drace!...
 
Fără să-şi dea seama că e luat în derâdere, Teleguţă continua să înşire delictele lui Cuibaru şi apoi să enunţe pedepsele ce i se cuveneau. Ceilalţi profesori dădeau din cap aprobator. Mă sileam să-i văd şi pe ceilalţi inculpaţi ce spărseseră piane şi cântau rock and roll.
 
Deja îmi imaginasem nişte tipi solizi, puşi pe fapte rele, şi care m ar fi putut interesa. Nu mică mi-a fost mirarea când fu citat cel de-al doilea vinovat: Günther Reininger. Cei din primele rânduri izbucniră în râs, apoi, după o mică pauză izbucniră şi cei din spatele sălii.
 
– Băi, brută, băi!
 
– Distrugi bunul poporului, băi!
 
– Da’ unde te crezi, măi Goliat?
 
Mă suii pe un scaun să văd şi eu fiara ce rupea piane cântând „muzică uşoară”. În mijlocul spaţiului lăsat între elevi şi profesori stătea un tântar.
 
Un ţânţar chel, tuns, presupun, imediat ce a fost prins asupra faptei, fără piept şi cu capul lăsat în jos, ceea ce îi accentua spatele încovoiat de o mare vinovăţie. Era atât de subţire şi de trist, încât în primul moment am fost descumpănit de tot. Înghiontind cu coatele printre elevii mai mari, am înaintat spre centru, stârnit de o curiozitate inexplicabilă. În cele din urmă, am ajuns lângă el şi am început să-l observ cu atenţie. Mâinile i se legănau fără vlagă, subţiri şi nervoase, pe lângă corp, capul îl ţinea plecat ca şi cum ruşinea faptei l-ar fi copleşit. Deşi îl privea o şcoală întreagă, îmi simţi prezenţa şi îşi aruncă, scurt, ochii în stânga, unde mă aflam. 
 
În clipa aceea am înţeles totul. Ochii îi sticleau, mici şi plini de viclenie, nasul drept şi hotărât şi, sub pomeţii ce alcătuiau obrazul supt, o gură cu buze subţiri, strânse şi pline de o ambiţie feroce. Am ştiut, imediat, că toată haita aceea de profesori nu-i puteau face nimic, cu nici un fel de pedeapsă. Era măruntul negativist, care în orice situaţie ar face exact contrariul a ceea ce s-ar aştepta cineva de la el...".


Sursa FOTO: Mimo Obradov

„Ziua de astăzi începe cu o veste tristă: azi noapte a-ncetat din viaţă colegul şi prietenul nostru Günther Reininger un Phoenix adevărat. Odihnească-se în pace.“, a fost mesajul postat pe Facebook de Mircea Baniciu.

Sursa FOTO: Mimo Obradov

Citeşte şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările