A început sezonul nunţilor romilor din Timişoara: maşinile eclipsează miresele. Explicaţia specialiştilor: „Îşi demonstrează statutul şi puterea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Lamborghini şi un Ferrari proaspăt ieşite din fabrică FOTO Ştefan Both
Un Lamborghini şi un Ferrari proaspăt ieşite din fabrică FOTO Ştefan Both

Timişoara trăieşte din plin sezonul “nunţilor ţigăneşti”. În această perioadă, zeci de familii de romi foarte bogaţi vin acasă din Occident, pentru a participa la sărbători importante pentru ei. Piesele de rezistenţă sunt maşinile etalate pe străzi.

Romii bogaţi, numiţi în Timişoara şi “ţigani de mătase”, marea lor majoritate cetăţeni germani, francezi, spanioli, italieni, belgieni sau ai altor state occidentale, revin acasă în perioda verii. 

Vin pentru aşa numitul “sezon al nunţilor”, în care bulibaşii îşi căsătoresc fiii şi fiicele. Este şi momentul din în care rivalitatea dintre familiile de romi este reglată prin etalarea bogăţiilor. Mulţi cetăţeni, reprezentanţi ai majorităţi, sunt deranjaţi de nunţile lor, dar în special de luxul arătat.

Hainele invitaţilor sunt de ultimul răcnet, cumpărate de cele mai renumite firme, ori comandate de cunoscute case de modă. Însă cele mai vizibile şi spectaculoase sunt maşinile cu care vin romii. Acestea transformă oraşul într-un veritabil salon auto, de unde nu lipsesc cele mai noi modele, care au fost puse în vânzare în 2015.

Ministrul de Finanţe a luat-o pe Iasmina

Ultima nuntă de fiţe a avut loc miercuri, în sânul cunoscutelor familii Cârpaci şi Ionelaş. Şi-au unit destinele nepotul lui Gado Cârpaci, Marco, supranumit Ministrul de Finanţe, cu Iasmina, nepoata lui Ionel Sadner, unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara. Evenimentul a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara (CRAFT), tocmai pentru a nu mai deranja locuitorii care stau în zonele cu vilele romilor.

Forţe de ordine impresionante au fost desfăşurate în zonă. O dubă plină cu trupele de intervenţie a Jandarmeirie, una cu echipa de intervenţie rapidă a Poliţiei Locale, Poliţia Rutieră s-a aflat pe străzi pentru a dirija traficul pe unde avea să treacă alaiul. S-a pus în aplicare noua stategie a autorităţilor locale din sezonul “nunţilor ţigăneşti”, pentru ca toate să decurgă fără incidente.

Muzica de la petercere a fost asiugurată de cei mai cunoscuţi manelişti din România, Nicolae Guţă şi Florin Salam.

Salon auto la o nuntă ţigănească din Timişoara FOTO Ştefan Both


 

Salonul auto de la Timişoara
 

Dacă doamnele şi-au etalat rochiile scumpe, bărbaţii au venit cu bolizii de lux. “Acest Ferrari este fabricat în 2015. Are 700 de cai putere, atunge viteza de la 0 la 100 de kilometri în 3,4 secunde. Fuge cu 343 de kilometri pe oră. Dar are şi un buton, pe care dacă-l apeşi fuge cu 360 kilometri pe oră. Eu am mers cu 302 kilometri pe oră. Nu pot să vă spun cât a costat, e top secret. Dar nu e vorba de bani, nici nu m-a interesat acest lucru. Am semnat nişte documente şi am luat-o”, a spus unul din proprietarii unuia din ultimele modele scoase de Ferarri.

Este un Ferrari 458 M, care a ieşit pe piaţă în ianuarie 2015, şi al cărui preţ de catalog este de 250.000 de lire sterline. În aceste zile, la Timişoara au putut fi văzute două asemenea maşini, una de culoare roşie, cealtă neagră. Maşinile de lux au putut fi văzute atât pe străzile din faţa vilelor de unde au plecat nuntaşii, cât şi în parcarea de la CRAFT.

Salon auto la o nuntă ţigănească din Timişoara FOTO Ştefan Both

Printre bolizii expuşi s-au remaract trei Lamborghini: unul model Huricane, care poate fi cumpărat cu 230.000 de lire sterline, cu motor  V12, care poate atinge 330 kilometri pe oră, unul Gallardo, care costă între 180.000 şi 230.000 de lire sterline, şi un Murcielago, care se găseşte la preţuri între 160.000-320.000 de euro. S-au „remarcat” şi două Rolce-Royce-uri Phantom: o asemenea limuzină costă aprimativ 400.000 de euro. Maşina cu care au sosit mirele şi mireasa era un Bentley Continental, care costă în jur de 260.000 de lire steline. În rest, zeci de SUV-uri, Mercedes, BMW, VW, Porche, Land Rover sau Audi.

Nuntă ţigănească FOTO Ştefan Both


 

”Dintr-o gloabă să ajungă o regină”

“Nu cred că risipa de la nuntă este specifică doar etniei romilor. Şi românii fac la fel în funcţie de posibilităţi. Nunta devine o demonstraţie a resurselor. Se întâmplă pretutindeni. Aduni timp îndelungat, iar când ai ocazia risipeşti, demonstrând statutul social şi puterea. Sigur că e un concurs între ei. De aceea îşi etalează maşinile, hainele, casele. Dar nu o fac pentru a arăta ceva majorităţii. E ceva în interiorul comunităţii, unde trebuie să demonstreze că e mai bun decât vecinul, cuscrul sau cine ştie ce neam”, a declarat etnologul Otilia Hedeşan, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara susţine că aceleaşi lucruri le observă şi la românii care muncesc din greu în strănătate. “Oamenii se duc să muncească pe brânci în Occident, strâng bani, fac foamea pe la străini, aşa cum se spune, trăiesc în condiţii absolut modeste, dar când ajung acasă îşi schimb statutul. Vor să arate că ei sunt cineva. Şi aceşti romi se comportă altfel în occident. Apoi este o ideea preconcepută că doar ei fac alaiuri la nunţi. Ştim bine că se întâmplă şi la nunţile românilor, care claxoneză cu maşinile, şi ei încalcă regulile”, a mai declarat Otilia Hedeşan.

„Este vorba de prestigiu, de statut social. Vor să arate că îşi pot permite, de aici fala. Astfel că aceste evenimente iau dimensiuni apocaliptice. E o exagerare, o risipă de resurse. Nu are nicio legătură cu istoria lor, că au fost robi înainte. Ţiganii din Banat nu au fost robi, precum cei din Ţara Românească. Vor pur şi simplu să demonstreze în interiorul comunităţii statutul lor. Nu are legătură cu istoria lor. Este vorba de o ierarhie a clanurilor, cine are mai mulţi bani. Nu sunt nunţi de mărimea omului, ci de mărimea contului”, a declarat sociologul Bogdan Nadolu.
 

Nuntă ţigănească FOTO Ştefan Both

“Nu costă foarte mult organizarea unei nunţi din astea, regeşti, acum e mai simplu pentru că există firme care se ocupă de asta. Până în 30.000 de euro. Aproape că nici nu contează suma de bani pentru hainele miresei. Important este ca dintr-o gloabă să ajungă o regină. În schimb, e interesant de văzut spectacolul cu maşini”, ne spune Bobi Constantin, unul din romii bogaţi din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite