FOTO A început restaurarea monumentului "Ciumei", realizat în 1756, mutat de austrieci în 1852, dar readus de români în Piaţa Libertăţii în 1974

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul din centrul Pieţei Libertăţii FOTO Ştefan Both
Monumentul din centrul Pieţei Libertăţii FOTO Ştefan Both

Lucrările sunt realizate de cunoscutul restaurator Ion Oprescu şi vor costa peste 120.000 de lei, din bugetul local.

La finalul lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, reprezentanţii primăriei au decis ca şi monumentul Sfântului Nepomuk să fie restaurat. Lucrările sunt realizate de cunoscutul restaurator Ion Oprescu şi vor costa peste 120.000 de lei, din bugetul local. Statuia urmează să fie curăţat cu substanţe speciale până la sfârşitul lunii august.
 

În anii 1722-1724, catolicii din Timişoara au înfiinţat o societate religioasă numită St.Ioan Nepomuk, având ca scop promovarea dragostei creştine. Această societate, în anul 1756, ridică o statuie în memoria patronului catolicismului din Banat, în faţa Primăriei vechi din Piaţa Libertăţii (fosta Piaţa Prinţ Eugen).

Aceasta a fost un semn de mulţumire pentru sfârşitul epidemiei de ciumă. Această statuie a luat locul celui mai vechi monument de for public din Timişoara - Statuia Sf.Nepomuk care a fost restaurată în 2014 şi repusă în faţa Bisericii Millenium din Piaţa Traian.

Monumentul a fost conceput în stil baroc, din gresie, de către sculptorii vienezi Blim şi Wasserburger. A costat 1.189 de florini. Statuia rămâne în faţa Primăriei până în 1852, când la porunca împăratului Francisc Iosif I, în piaţă se va ridica obleiscul Victoriei. Sfântul Nepomuk ajunge în Piaţa Marshal Foch, în faţa Porţii Transilvania (în faţa actualui centru comercial Bega).

A putut reveni în Piaţa Libertăţii în 1974, când s-a început construcţia Hotelului Continental, iar Obleiscul Victoriei a fost mutat în cimitirul din Calea Lipovei. 

Pe o latură din cele trei este o scenă în care episcopul Nepomuk primeşte mărturisirea împărătesei, pe a doua e Sf. Nepomuk alături de împăratului Venceslav, iar pe a treia latură e aruncarea lui Nepomuk de pe pdoul din Praga în Moldau.
 

Deasupra acestor scene, sunt statuile în mprime naturală ale sfinţilor Carol de Borromeo, Sebastian şi Rochus. În partea de sus a statuii e chipul Fecioarei Maria, în mărime naturală, cu o cunună de stele în jurul capului. 

Citeşte şi:
 

FOTO Cel mai vechi monument din Timişoara străluceşte din nou. Statuia Sf. Nepomuk a fost amplasată în faţa Bisericii Millenium

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite