A fost semnat contractul pentru construcţia Centurii Timişoarei. Costul lucrării: peste 58 de milioane de euro

A fost semnat contractul pentru construcţia Centurii Timişoarei. Costul lucrării: peste 58 de milioane de euro

Lucrările la Centura Timişoarei ar trebui să înceapă în şase luni FOTO Arhivă

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi firma italiană Tirrena Scavi au semnat marţi contractul de proiectare şi construcţie a Centurii de Sud a Timişoarei. Proiectul are o valoare de 58 de milioane de euro fără TVA şi va fi realizat din bani europeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul de execuţie a uneia din cele mai aşteptate lucrări pentru Timişoara a fost semnat, marţi, la Consiliul Judeţean Timiş. E vorba de Centura de Sud a Timişoarei, pentru care s-a semnat contractul de proiectare şi execuţie. Contractul prevede construirea unei şosele cu câte o bandă pe sens, pe o lungime de aproape 26 de km. Valoarea lucrării este de 58 de milioane de euro, fără TVA, ceea ce înseamnă un cost de peste 2,5 milioane de euro/km, cu TVA inclus.

Potrivit contractului, termenul de realizare a proiectului este de şase luni, iar termenul de execuţie efectivă a lucrării este de 24 de luni. „Traseul proiectului Varianta de ocolire Timişoara Sud se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Timis, pe raza municipiului Timişoara si a localitatilor Sânmihaiu Român, Şag, Giroc, Moşniţa Nouă si Ghiroda”, arată reprezentanţii CNAIR.

Cum se vor face exproprierile

Directorul CNAIR Narcis Neaga a declarat că drumul va avea o lăţime de 10 metri, ceea ce permite să fie o bandă şi jumătate pe fiecare sens. Neaga a mai precizat că din studiul de trafic nu rezultă necesitatea a două benzi pe sens. Şeful CNAIR a menţionat, însă, că exproprierile se vor face în aşa fel încât Centura să poată fi extinsă, la nevoie, la câte două benzi pe sens.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat că exproprierile pentru Centura Timişoarei sunt în curs, iar firma care execută lucrarea va intra pe terenurile expropriate, chiar dacă proprietarii sunt nemulţumiţi de valoarea exproprierilor. Dobra a declarat că proprietarii nemulţumiţi pot contesta valoarea despăgubirilor primite în instanţă, fără ca procesul să împiedice realizarea lucrării.

Centura Timişoarei – detalii tehnice

Viteza de proiectare este de minim 80 km/h. În profil longitudinal, varianta de ocolire va urmări terenul natural cu un rambleu cu înălţime medie de 1,50 m. Structura rutieră va fi dimensionată pentru o perioadă de perspectivă de 15 de ani şi va fi comparată din punct de vedere tehnico-economic cu următoarea structură:

• 4 cm beton asfaltic MAS 16 (mixtura asfaltica stabilizata)

• 6 cm  beton asfaltic deschis cu criblura BAD 20 (beton asfaltic deschis)

• 14 cm anrobat bituminos AB 31.5 (Anrobat bituminos cu criblură)

• 30 cm piatra sparta

• 30 cm balast

• 15 cm strat de forma din balast

La drumurile intersectate de varianta de ocolire, au fost prevăzute intersecţii la nivel tip giraţie şi intersecţii la nivel tip „cruce”.

  • Intersecţiile la nivel tip giraţie au fost prevăzute la următoarele poziţii kilometrice:
  • km 0+290 – intersecţie cu strada Freidorf.
  • Intersecţiile la nivel tip „cruce” au fost prevăzute la următoarele poziţii kilometrice:
  • km 14+110 – intersecţie cu DC 152 (drumul se va clasa ca drum judeţean); 
  • km 16+510 – intersecţie cu DC 98 (calea Urseni); 
  • km 22+810 – intersecţie cu drumul care face legătura între localitatea Moşniţa Veche şi localitatea Ghiroda. 

Legătura între varianta de ocolire şi reţeaua rutieră a regiunii traversate este prevăzuta a se realiza printr-un sistem de noduri rutiere. În urma consultării autorităţilor locale şi a Direcţiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Timiş, cât şi a studiului de trafic a reieşit necesitatea amenajării legăturii variantei de ocolire cu reţeaua rutieră existentă conform tabelului de mai jos:

Nr. Crt.

Pozitia kilometrica

Drum intersectat

Denumire Nod

1

Km 5+366

DN 59 – DJ 593

Calea Sagului

2

Km 18+117

DJ 592

Calea Buziasului

3

Km 25+690

DN 6

Timisoara Est

Poduri / Pasaje pe Varianta de Ocolire:

Nr. crt.

Poziţie Kilometrica*

Obstacol

Lungime (m)

0

1

2

3

1

0+608

DJ 591 si linii de tramvai

119.70

2

1+528

CF 132 Timişoara Vest- Cruceni

328.40

3

3+509

Conducte gaz si drum tehnologic

38.60

4

7+156

CF 124 Timişoara - Voiteni

256.20

5

15+072

CF 125 Timişoara - Buzias

191.60

6

18+926

Canal irigaţii

32.30

7

20+875

Canal irigaţii

47.95

8

24+725

Canal Bega

165.80

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: