A fost inaugurată noua sală de concerte a Centrului Reformat din Timişoara, realizat printr-un proiect transfrontalier România-Serbia

A fost inaugurată noua sală de concerte a Centrului Reformat din Timişoara, realizat printr-un proiect transfrontalier România-Serbia

Sala de concerte de la centrul reformat din Timişoara

Centrul reformat din cartierul Fabric creşte pe zi ce trece. Dacă biserica va fi inaugurată în decembrie, la aniversarea a 30 de ani de la revoluţie, acum un nou corp din complex a fost terminat şi inaugurat.

Este vorba de o sală de concerte, realizată în cadrul unui proiect european transfrontalier România-Serbia, pentru promovarea turismului ecumenic. Valoarea proiectului este de aproximativ 800.000 de euro, din care 490.000 au revenit Centrului Reformat din Timişoara, care a construit sala de concerte şi a achiziţionat un pian. 
 
„Obiectivul mare este turismul tematic. Este un lucru modern, oamenii participă şi ne-am gândit să elaborăm un întreg pachet turistic transfrontalier, bazat pe muzică religioasă. Aici avem sala de concerte, la Senta avem o biserică renovată –acestea au aspecte religioase. Avem şi numeroase activităţi pentru a promova muzica religioasă, vocală, ca publicul să aibă acces la muzica de acest gen”, a spus managerul de proiect, Kovacs Kati.
 
 
Sala de muzică face parte din complexul gândit de arhitectul maghiar Imre Makovecz. “Este de fapt o cupolă, are baza unui cerc, de sus intră lumina, de jos vine căldura din pardoseală. Grinzile îndoite se văd din interior, este lemn. Stâlpii ne amintesc de cultura antică romană. Totul este minunat conceput de marele Imre Makovecz”, a spus preotul Istvan Gazda .  
 
 
 
Intentia celor de la Centrul reformat este ca acesta sa fie la dispozitia tuturor timişorenilor, nu doar comunităţii maghiare. Astfel, s-a realizat deja un contract cu Filarmonica Banatul, pentru organizarea a minim şase concerte, iar sala va putea fi folosită şi de cei de la Conservator.
 
 
“Ne-am gândit că ar fi păcat ca numai noi reformaţii şi maghiarii să ne bucurăm de acest ansamblu atât frumos, vrem să ne deschidem către oraş, către toţi timişorenii. Şi nu vorbim numai de clădirea de concerte. Şi celelalte spaţii vor fi deschise, vom avea sala de conferinţe, sală pentru evenimente, restaurantul, avem spaţii expoziţionale. Avem o mansardă pentru artă plastică”, a mai spus Istvan Gazda. 
 
 
Primăria oraşului sârbesc Senta a primit aproximativ 300.000 de euro, bani din care s-a restaurat o biserică şi a reabilitat vechea orgă din lăcaşul de cult. Partener în proiect a fost şi Fundaţia Cor Jesu,tot din Senta, căreia i-a revenit în jur de 45.000 de euro. 
 
 
În acest moment se lucrează la realizarea bisericii reformate,  aceasta urmând să fie inaugurat în 15 decembrie, la aniversarea a 30 de ani de la revoluţie. Ultimul corp din complex, care va cuprinde şi o sală de conferinţe şi un restaurant, urmează să fie inaugurat în vara anului viitor. 
 
 


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: