A condus băut şi fără permis o maşină cu numere false, a rănit o fetiţă şi a fugit, dar este liber. Motivul este incredibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 47 de ani din Timiş, condamnat în trecut pentru infracţiuni în domeniul rutier, a fost lăsat în libertate după ce a accidentat o fetiţă în scaun cu rotile şi a fugit de la locul accidentului. Totul, în timp ce bărbatul conducea băut şi fără permis o maşină cu numere false. Procurorii justifică lăsarea în libetate invocând un viciu de procedură care nu stă în picioare.

Un grav accident de circulaţie soldat cu rănirea unei fetiţe în scaun cu rotile care stătea în faţa casei a avut loc sâmbătă, 8 octombrie, în localitatea timişeană Satchinez. Ioan Griţar, şoferul care a provocat accidentul a fugit de la faţa locului şi a fost prins după cinci ore de la eveniment, dovedindu-se că a condus băut, fără permis şi cu numere de înmatriculare false. În plus, s-a constatat că Ioan Griţar este o cunoştinţă mai veche a oamenilor legii, fiind condamnat în 2014, cu suspendare, pentru că a condus băut şi fără permis o maşină neînmatriculată.

După ce a fost capturat, Griţan a fost reţinut pentru 24 de ore, dar în ciuda istoricului infracţional pe care îl are şi a faptului că a produs un accident cu victimă, printr-un cumul de infracţiuni, bărbatul a fost eliberat, fără a fi formulată pe numele său propunere de arestare preventivă.

Într-un drept la replică transmis site-ului timişorean tion.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a arătat că propunerea de arestare preventivă nu a fost formulată pentru că în ordonanţa de continuare a cercetărilor, poliţiştii nu au propus arestarea preventivă. În ziua de 09 octombrie 2016, ora 14:30, ordonanţa de efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Griţar Ioan a fost confirmată de procuror, acesta fiind momentul la care organele de cercetare ale Serviciului rutier din cadrul IPJ Timiş au prezentat procurorului materialul probator administrat în cauză, fără însă să fi fost formulată o propunere din partea acestora în vederea luării vreunei măsuri preventive faţă de suspect până în prezent. Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în documentul transmis de Parchetul Judecătoriei Timişoara publicaţiei amintite.

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că sarcina formulării unei propuneri de arestare preventivă îi revenea procurorului de caz, care supraveghează şi coordonează ancheta, procurorul de caz fiind suveran în desfăşurarea anchetei. De altfel, Codul de Procedură Penală prevede clar că „procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, întocmeşte o propunere motivată de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, cu indicarea temeiului de drept”.

La solicitarea „Adevărul”, care i-a cerut Parchetului să comunice care au fost motivele pentru care nu s-a formulat propunere de arestare preventivă în cazul accidentului produs în data de 8 octombrie în localitatea Satchinez, de ce nu a formulat propunerea de arestare procurorul de caz şi dacă se impune înaintarea unei propuneri de arestare preventivă a şoferului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a comunicat că „în baza probatoriului existent, care urma să fie suplimentat conform notei de îndrumare întocmită de procuror, acesta a adoptat măsurile legale pe care le-a considerat necesare la momentul respective”. De asemenea, procurorii au mai comunicat că „în cauză nu poate fi exclusă adoptarea în viitor a vreuneia dintre soluţiile prevăzute de lege”. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite