A apărut termenul „fumat la mâna a treia“: se poate inhala fumul de ţigară din pereţi, haine şi din dulapuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda averitizării medicilor, oamenii nu se lasă de fumat
În ciuda averitizării medicilor, oamenii nu se lasă de fumat

Medicii avertizează că, în inducerea unui cancer, 50% este stilul de viaţă. Toţi ceilalţi factori sunt mulţi şi mici.

România ocupă un loc fruntaş în Europa când vine vorba de cancerul bronhopulmonar. Medicii atrag atenţia că principalul factor care declanşează boala este fumatul. Ca atare, în acest caz, prevenirea este esenţială.

Cancerul bronhopulmonar principal problemă de cancer din România. Între incidenţa de mortalitate este o pensare cum nu este în alte cancere. Din 1,8 milioane de bolnavi, 1,6 mor. Diferenţa este de 200 de mii, dar nu ştim dacă acestea sunt cancere, au supravieţuit poate că nu a fost cancer. Toate au metode de rezolvare, în cancerul pulmonar nu! Singura variantă este prevenţia şi renunţarea la fumat!”, a declarat medicul Dorin Vancea, de la Institutul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara.

Acesta susţine că programele de depistare a formelor precoce de cancer trebui asociat cu un progrm de renunţare la fumat. Din păcate, în realitate, oamenii nu se lasă de fumat. „Toate programele au fost eşecuri, pacienţii nu au renunţat. Sunt cinci la sută cei care au renunţat. Din 100 de persone, 95 încă fumează. Dacă ţigara ar apăre pe piaţă astăzi, acesta ar fi un drog interzis în toată lumea, la fel ca heroina sau alte droguri periculoase. Este acceptat doar din cauza istoriei pe care o are deja şi a industriei din spate”, a mai declarat Vancea.

Principalul factor care declanşează cancerul pulmonar este fumatul, însă, specialiştii susţin că sunt şi multe alte motive pentru care plămânul se poate îmbolnăvi iremediabil.

Radoniul, provine din degradarea uraniului. Apoi, este factorul profesional. E dificil să spui unui pacient, de azi nu mai lucrezi, nu mai pui bitum pe autostrada cutare. Este azbestul. În anii 70 a fost o epidemie de cancer pleural, din cauza plăcilor de azbociement. Apoi, sunt pacienţi care lucrau în sablaj. Avem exemple cu sablori de la unele intreprinderi, toţi au murit!”, a explicat Dorin Vancea. 
 

Medicul afirmă că în inducerea unui cancer, 50% este stilul de viaţă. „Toţi ceilalţi factori sunt mulţi şi mici. 50% este stilul de viaţă! Cum fumezi, fumatul pasiv, fumatul second-hand, dar acum există şi termenul de fumat la mâna a treia! Intră cineva în casa în care s-a fumat şi inhalează fumul din pereţi, haine şi din dulapuri”, a mai spus Dorin Vancea. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite