Ţările cu drapelul asemănător României. Cât de uşor poate fi confundat steagul ţării noastre cu cel al unui stat african

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă România sărbătoreşte în ziua de 26 iunie Ziua Drapelului, pentru cei mai mulţi dintre români Ziua Naţională este cel mai bun prilej de a pune drapelul la loc de cinste. Un român neatent ar putea arbora însă de Ziua Naţională a României chiar drapelul Ciadului, care seamănă cu al ţării noastre.

„Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Este articolul din Constituţie care reglementează clar modul în care trebuie să arate drapelul României. Comisia de revizuire a Constituţiei, a aprobat, însă, un  amendament care prevede ca odată cu modificarea Constituţiei să fie modificat şi drapelul, astfel încât să aibă în centrul său stema ţării.

Până atunci, România rămâne cu actualul drapel, asemănător din punct de vedere al culorilor cu drapelele altor state. Cele care seamănă cel mai bine cu drapelul României sunt cele ale Andorrei, Ciadului şi al Republicii Moldova. Din punct de vedere al nuanţelor culorilor, drapelul României şi al Andorrei se aseamănă foarte bine, diferenţa făcând-o stema de pe steagul Andorei. În privinţa diferenţelor dintre drapelul României şi al Republicii Moldova, diferenţa o fac atât dimensiunile, cât şi stema de pe drapelul Republicii Moldova. 

Diferenţa dintre drapelul României şi al Ciadului o face nuanţa de albastru, în drapelul Ciadului fiind un albastru mai închis. De altfel, o declaraţie politică făcută de un parlamentar român în urmă cu 11 ani arată că problema asemănării drapelelor poate fi una foarte serioasă. „În anul 2001 am iniţiat o propunere legislativă pentru a preîntâmpina un incident diplomatic - ca pe culoarea galbenă a drapelului României să apară stema naţională, astfel încât drapelul românesc să nu mai fie confundat la acea vreme cu drapelul altor două ţări, respectiv Andora şi Ciad. Între timp, acest mic stat, Andora, a luat-o înaintea României şi a pus o stemă pe culoarea galbenă, astfel încât nu mai poate fi confundată cu Ciadul sau cu România”, arăta deputatul Metin Cerhez în 2004.






FOTO Drapelele: Rebublicii Moldova, Andorei şi Ciadului

Drapele
Drapele
Drapele

Deputatul a spus că, din cauza asemănărilor dintre drapelurile României şi Ciadului, Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite o cerere prin care solicita ca steagul României să nu mai fie arborat la ONU. „Organizaţia Naţiunilor Unite ne-a trimis un răspuns ca să aibă loc o mediere diplomatică pentru a evita un scandal diplomatic, şi asta însemna ca noi, România, să punem ceva distinct pe acest drapel, iar în cadrul Senatului mi-a fost respins din nou acest proiect, invocându-se, vezi, doamne, din nou aspectele constituţionale ale problemei. şi stau şi mă întreb: în 2001 s-a spus că era lege juridică şi se va schimba când se va schimba şi Constituţia. S-a schimbat Constituţia şi tot aşa am rămas”, se mai arată în declaraţia dată acum 11 ani de deputatul Cerhez.

Drapelul României le-a dat bătăi de cap şi funcţionarilor din Primăria Timişoara. În invitaţia la evenimentele dedicate Zilei Naţionale, funcţionarii municipalităţii au ataşat un drapel în culorile albastru, galben, roşu aşezate orizontal. Potrivit www.tion.ro, steagul în forma trimisă de Primăria Timişoara aparţine provinciei Los Santos de Azuero din Panama. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite