Şofer amendat pentru că nu i-a acordat prioritate unui pieton aflat pe refugiul dintre sensuri. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Timiş a decis recent anularea unui proces – verbal prin care un şofer a fost sancţionat pentru că nu a acordat prioritate de trecere unui pieton aflat pe refugiul dintre sensuri. Şoferul a contestat sancţiunea în instanţă. Judecătoria Timişoara a considerat că amenda trebuie menţinută, Tribunalul a anulat sancţiunea.

Un şofer sancţionat de poliţiştii rutieri pentru că nu a acordat prioritate de trecere unui pieton a contestat amenda în instanţă, reclamând faptul că agentul a scris atât de urât în procesul – verbal încât nu se înţelege nimic, ceea ce ar trebui să atragă după sine anularea sancţiunii. Mai mult decât atât, bărbatul a chemat-o în proces, ca martor, pe soţia sa, femeia declarând că pietonul se afla pe refugiul dintre sensurile de mers de pe bulevardul pe care circula soţul ei.

În primă instanţă, Judecătoria Timişoara a menţinut sancţiunea aplicată şoferului arătând că „escrierea faptei săvârşite şi temeiul juridic sunt cuprinse în procesul verbal contestat, chiar dacă acesta este mai greu lizibil”. „În ce priveşte temeinicia procesului verbal, instanţa a reţinut că situaţia de fapt menţionată în procesul verbal de contravenţie corespunde realităţii, astfel cum rezultă din declaraţia martorei”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara. Judecătorul de aici a mai arătat că „din moment de pietonul s-a oprit pe refugiu, acesta se afla angajat în traversare, iar oprirea acestuia pe refugiu a fost determinată de faptul că ambii conducători auto( atât cel care rula pe banda 2 cât şi petentul care circula pe banda 1) pe sensul de mers spre magazinul Dedeman nu i-au acordat prioritate”. Astfel, judecătorul a reţinut că şoferul „avea obligaţia de acorda prioritate pietonului, deoarece acesta se afla deja angajat în traversare şi trecuse de sensul opus de mers din moment ce ajunsese deja pe refugiul care desparte sensurile de mers”.

Sentinţa Judecătoriei Timişoara a fost atacată cu apel la Tribunalul Timiş, iar judecătorii de aici au anulat sancţiunea considerând, potrivit declaraţiei martorei (soţia şoferului) că pietonul se afla pe refugiul ce desparte sensurile de mers şi nu era angajat în traversarea străzii. „Intimata (n.r. Poliţia Timiş) nu a depus la dosar, nici un alt element probatoriu din care să rezulte starea de fapt reţinută de agentul constator. În aceste condiţii prin coroboara obiecţiunilor formulate cu declaraţia martorul audiat ,rezultă fără îndoială cel puţin existenţa unui dubiu cu privire la pretinsa fapta contravenţională săvârşită de către petent. În aceste condiţii Tribunalul va aprecia ca acest dubiu ii va profita petentului, motiv pentru care se va reţine că stare de fapt reţinută de către agentul constatator nu este corespunzătore realităţii”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite