Şerparul care a murit electrocutat în România, după ce a traversat Siria, Sudan, Arabia Saudită şi deşertul Sahara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrocutarea în rândul păsărilor este un subiect prea puţin cunoscut şi dezbătut în mass-media. Însă în România sute de mii de păsări îşi găsesc sfârşitul anual pe stâlpi de electricitate pe care scrie “Pericol de moarte!”.

Un ultim caz a fost făcut public de Asociaţia Pentru Protecţia Păsărilor “Milvus”. Victima a fost o pasăre răpitoare ce şi-a găsit sfârşitul în judeţul Timiş, după ce a parcurs o călătorie fabuloasă în ţări precum: Siria, Sudan şi Sudanul de Sud.

Este vorba de şerparul Örs, de nici trei ani, echipat cu un transmiţător satelitar în 2017 şi monitorizat de către ornitologii de la Parcul Naţional Duna-Ipoly din Ungaria.

Pasărea şi-a petrecut primul Crăciun în apropiere de Ierusalim, primele zile din anul 2018 nu departe de Mecca, în Arabia Saudită. A stat apoi nouă luni în zone de conflict precum Siria, Sudan şi Sudanul de Sud, unde avea cartierele de iernare.

A traversat de două ori deşertul Sahara şi, pe 7 septembrie 2019, la ora 23.00, transmiţătorul a emis ultimele date din România. Tocmai dintr-o arie protejată, în pădurea Macedonia din judeţul Timiş. 

Imagine indisponibilă

La câteva ore după ce a trecut graniţa zburând din direcţia Serbia, Örs a fost electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune. Există peste un milion de asemenea stâlpi în România, iar anual câteva sute de mii de păsări mor din cauza electrocutării.

“Pasărea se aşează pe coronamentul stâlpului. Acolo sunt trei fire şi 20.000 de volţi între ele. Dacă pasărea are o anvergură mare a aripilor şi atinge două fire moare instantaneu. La fel, dacă atinge împământarea şi un fir”, a declarat Papp Tamás, consultant de specialitate la Asociaţia Pentru Protecţia Păsărilor “Milvus”, cu sediul în Târgu Mureş.

Imagine indisponibilă


 

"În unele ţări s-au dat legi"

Problema este una pe plan mondial, nu e specifică doar României. Ţările avansate sunt pe cale să rezolve însă problema. 

“Stâlpii de medie tensiune electrocutează păsările peste tot în lume, cu excepţia unor ţări avansate care au început să ia măsuri. Din estimările noastre, în România mor, anual, sute de mii de păsări. De la coţofane, ciori la păsări răpitoare. În această primăvară am găsit un Şoim Dunărean, pasăre protejată la nivel mondial. Este o problemă care nu a fost discutată acum 30 de ani. În convenţiiile internaţionale de la Bonn şi Berna, la care România a aderat, s-a discutat despre problemă, s-a spus că trebuie făcut ceva, numai că nu au obligat pe nimeni. În unele ţări s-au dat legi. În Germania a apărut o lege, în 2005, că în zece ani toţi stâlpii trebuie să fie protejaţi. Acum ei sunt gata”, a explicat Papp Tamás.

Imagine indisponibilă

"Nu e S.F., se fac aceste lucruri, numai că au şi un cost"

Există soluţii tehnice pentru protejarea păsărilor, însă acestea costă. Asociaţia Pentru Protecţia Păsărilor “Milvus” lucrează la rezolvarea problemelor cu care se confruntă păsările în ceea ce priveşte liniile electrice.

“Aceste cabluri se pot acoperi în zona stâlpului. Ori se înlocuiesc firele cu cablu izolat, ori se pune un fel de căpuşon din plastic. Nu e S.F., se fac aceste lucruri, numai că au şi un cost. Compania Enel a făcut destul de multe lucruri cu noi, în proiecte europene. Au fost rezolvaţi până în 5.000 de stâlpi, în România. E puţin faţă de 1 milion. Avem acum un proiect european pentru specia dumbrăveanca, pentru 1.000 de stâlpi în judeţul Timiş. Am ales stâlpii din zonele unde umblă cele mai multe păsări. Am rezolvat peste 300 de stâlpi. În medie, un stâlp costă cam 70-100 de euro, numai materialul”, a mai afirmat Papp Tamás. 

Imagine indisponibilă

În Ungaria vecină, printr-un acord semnat în 2008, toate companiile furnizoare de energie electrică şi-au luat angajamentul de a modifica liniile existente de medie tensiune pentru protejarea păsărilor până în 31 ianuarie 2020.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite