Şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda şi şeful ANAF, Sorin Blejnar, cercetaţi de DNA în dosarul corupției din vămi UPDATE - niciunul nu este învinuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechizitoriul de trimitere în judecată a lotului 2 de polițiști de frontieră și vameși de la Moravița scoate la iveală detalii extrem de interesante. Potrivit documentului procurorii au disjuns cercetările împotriva șefilor de la ANAF și Poliția de Frontieră. 

UPDATE: Potrivit DNA, niciuna dintre persoanele menţionate nu au calitatea de învinuit. Există posibilitatea ca acestea să fie doar martori.
„Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Persoanele la care faceţi referire în cerere nu au calitatea de învinuit", a menţionat Gabriela Bălăban, purtătoare de cuvânt a Parchetului Naţional Anticorupţie.

Astăzi la Timişoara a început procesul Lotului 2 Moraviţa. Dintre cei 41 de inculpaţi, şase au lipsit. Mulţi dintre cei prezenţi au cerut amânare, pentru a-şi putea angaja un avocat. Judecătorul Florin Popescu le-a acceptat cererile şi a fixat următorul termen pe 21 septembrie. Până atunci, inculpaţii trebuie să hotărască dacă vor recunoaşte sau nu faptele de care sunt acuzaţi.

Unii dintre avocaţii inculpaţilor susţin că multe lucruri sunt neclare în dosar şi nu toate persoanele implicate au şi fost trimise în judecată. „Sunt serioase indicii că atitudinea investigatorilor sub acoperire se apropie de provocare. Există indicii că au fost protejaţi adevăraţii traficanţi", ne-a spus avocata Carmen Obârşanu.

Fostul şef al Poliţiei Române apără un vameş arestat pentru şpagă, cu casă în Germania

Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire

Unul dintre inculpații din dosarul șpăgilor de la Vama Moravița a făcut un denunț prin care arăta că mita colectată în vămi era distribuită printr-un sistem piramidal până la vârful ierarhiei. Potrivit pressalert.ro, procurorii au pornit de la aceste informații și au disjuns cercetările față de mai mulți șefi din Poliția de Frontieră și ANAF, printre care sunt și chestorul Ioan Buda și Sorin Blejnar. „Afirmaţiile denunţătorului care se referă la corupţia de la nivelul conducerii Poliţiei de Frontieră Moraviţa şi la un sistem piramidal de colectare şi redistribuire a banilor primiţi cu titlu de mită au un caracter general, impunându-se verificarea acestora pentru a se stabili în detaliu împrejurările comiterii acestor infracţiuni şi a se identifica probele ce susţin astfel de acuzaţii. În consecinţă se va dispune disjungerea materialului de urmărire penală pentru efectuarea de cercetări faţă de numiţii Avram Florin, Turda Vasile  şi Ioan Buda sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită”, se arată în documentul citat de pressalert. 

Blejnar neagă informaţiile

Potrivit aceleiaşi surse, pornind de la aceleaşi informaţii, procurorii au început cercetările şi faţă de şeful ANAF, Sorin Blejnar, dar şi faţă de şeful Direcţiei Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timiş, Cornel Iureş şi actualul şef al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Cristian Şaptebani. „Dacă voi fi vreodată anchetat în vreun dosar mă voi prezenta în faţa organelor autorizate. Nu mă voi ascunde cum face domnul Ponta. Resping cu toată fermitatea informaţiile. Nu am luat şpagă de la niciun vameş. Dacă o să am calitatea de martor într-un dosar am să mă prezint,  aşa cum a fost cazul la Constanţa”, a declarat Sorin Blejnar pentru realitatea.net. Întrebat când dacă o persoană faţă de care s-au disjuns cercetările este informată imediat despre acest lucru, fostul procuror, Marius Chiru, trecut în avocatură, a declarat că persoana cercetată poate fi informată după mai mult timp, chiar şi după o lună, când se citează pentru audieri. „Dacă nu s-a început urmărirea penală, legea nu prevede în cât timp trebuie adus la cunoştinţă”, a spus Chiru. În aceste condiţii este foarte posibil ca Blejnar să nu fi fost încă informat de cercetările care se fac pe numele său.  

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite