Învățământul, domeniul cel mai neatractiv pentru profesori. Sute de posturi au fost lăsate neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile prost-plătite, instabilitatea jobului și oferta mul mai tentantă de la particulari determină tot mai mulți dascăli să părăsească sistemul de învățământ. O dovedesc sutele de posturi pe care cadrele didactice le-au lăsat libere în urma examenelor de titularizare și suplinire.

În timp ce după examenulde titularizare, din 46 de locuri disponibile au fost ocupate numai 15, la suplinire, dascălii nici nu s-au mai înghesuit. Pentru cele 1.500 de locuri s-au bătut mai puțin de 400 de candidați. Dascălii reclamă lipsa unei oferte atractive în învățământ.

Elevii timiseni și-au depășit profesorii. Au promovat cu un procent peste dascăli la Bac, față de titularizare

„ Interesul meu nu este neapărat să predau, pentru că mai am un job pe lângă, care e mult mai bine plătit. Dacă e până într-acolo, eu sunt dispusă să renunţ la cel din învăţământ. Concurenţa e mare pe nimic, pentru că posturi nu există şi nu sunt posturi titularizabile. Posturile titularizabile înseamnă a rămâne pe postul respectiv patru ani, pe când, acum n-ai cum să rămâi patru ani. Rămâi, probabil, un an, doi, depinde de situaţie. Nu ştiu ce relevanţă are examenul respectiv, în condiţiile în care, de anul viitor nu se va mai ţine cont de faptul că ai luat examenul sau nu. Directorii vor fi oamenii cu care lucrează", a explicat declarat un profesor care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Pentru ce s-au bătut profesorii la titularizare. Dascălul cu nota zece la titularizare din Timiş va face naveta pentru 800 de lei

În timp ce la titularizare, dascălii s-au bătut cu zecile pentru un singur post, în cazul testului de suplinire, nici 400 de cadre didactice concurează pentru aproximativ 1.500 de locuri. După modelul déjà implementat de Inspectoratul Şcolar, examenul va fi supravegheat video.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite