Întrebările la care şefii poliţistului ucis refuză să răspundă. „Dacă erau veste în depozit şi s-a ascuns acest lucru, e grav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii în cămăşi îl caută pe criminalul Ioan Lepa
Poliţiştii în cămăşi îl caută pe criminalul Ioan Lepa

Poliţişti simpli sau reprezentanţi ai sindicatului au reacţionat după uciderea poliţistului Cristian Amariei, aflat în misiune, reclamând lipsa de dotare a Poliţiei Române, mai ales în ceea ce priveşte echipamentul de protecţie (vestele antiglonţ) şi armamentul.

Din această cauză a fost cerută şi demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a declarat după crimă, dar şi după prinderea ucigaşului că acţiunea iniţială de capturare a acestuia, care a dus şi la moartea lui Cristian Amariei, „a fost organizată defectuos”. Nici chestorul Ioan Buda, nici şefii IPJ Timiş nu au oferit, însă, detalii despre modul în care a fost organizată misiunea de capturare a urmăritului internaţional Lepa. 

Spre exemplu, în alt caz al unui interlop dat în urmărire pentru furturi din locuinţe, tocmai pentru că era considerat periculos, IPJ Timiş a mobilizat Biroul de Operaţiuni Speciale şi Serviciul de Investigaţii Criminale, dar şi jandarmi şi poliţişti de la ordine publică. Poliţia a intervenit atunci în forţă, dar misiunea a fost un eşec pentru că poliţiştii l-au confundat pe interlop şi complicele său cu doi tineri nevinovaţi pe care i-au snopit în bătaie, cei doi ajungând la spital cu splinele rupte.

Trei poliţişti şi un jandarm au fost trimişi în judecată pentru purtare abuzivă, fiind condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu suspendare. În cazul lui Lepa, dat în urmărire internaţională pentru executarea unei pedepse de patru ani şi opt luni, erau multe indicii cu privire la faptul că este violent.

Cazierul său, dar şi fapta pentru care era dat în urmărire Marcel Ionel Lepa, îl arătau pe fugar ca un individ foarte periculos şi violent. Cu toate acestea, pentru prinderea lui Lepa au fost trimişi doi poliţişti de la Investigaţii Criminale şi doi poliţişti de la postul de poliţie din Recaş. Din modul de acţiune al poliţistului ucis reiese că acesta nu şi-a luat măsuri de protecţie, fiind posibil să nu fi fost informat cu privire la riscuri. Prezent în Timiş, şeful Poliţiei Române a refuzat să lămurească aceste aspecte. 

Poliţişti trimişi să-l caute cu pieptul gol pe fugarul înarmat

O altă întrebare la care şeful Poliţiei Române şi şeful IPJ Timiş a fost legată de dotarea poliţiştilor cu veste. La scurt timp după comiterea crimei, zona omorului a fost împânzită de poliţişti. Din imaginile surprinse la faţa locului se poate vedea că nici măcar atunci, deşi erau în căutarea unui criminal înarmat care le-a ucis un coleg, poliţiştii nu aveau veste antiglonţ. Mai mult decât atât, un poliţist a declarat că nici măcar unii dintre poliţiştii care aveau pe ei o vestă nu purtau o vestă antiglonţ, fiind vorba de o „vestă tactică”, din material textil. Mai mult decât atât, surse din Poliţie au declarat că, luni dimineaţa, mai mulţi poliţişti de la ordine publică au fost chemaţi să li se dea veste antiglonţ.

„Dacă erau veste în depozit şi s-a ascuns lucrul acesta, e foarte grav”, a declarat o sursă din Poliţie. Întrebat de jurnalişti cu privire la acest aspect, şeful Poliţiei Române a spus că la aceste întrebări trebuie să răspundă şeful IPJ Timiş. Prezent alături de Ioan Buda, şeful Poliţiei Timiş nu a oferit un răspuns, intrând alături de chestorul Buda în sediul Poliţiei Recaş. Ulteror, şefii IPJ Timiş nu au mai făcut declaraţii de presă, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul tinerilor snopiţi în bătaie după ce au fost confundaţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite