Înregistrare video inedită din Timişoara comunistă. Preşedintele Nicolae Ceauşescu în balconul Operei

Înregistrare video inedită din Timişoara comunistă. Preşedintele Nicolae Ceauşescu în balconul Operei

Opera din Timişoara FOTO Timişoara socialistă/e-Media

Filmul păstrat în arhivele Televiziunii Române a fost produs în anul 1974, dar se pare că s-au folosit imagini şi mai vechi din oraş.

Mirel Iliesiu & Doru Segal au realizat filmul “Ilustrate de demult … şi de acum”, în care prezintă Timişoara în plin avântul socialist. “Vechea Timişoara este pusă în antiteză cu Timişoara actuală”, spuneau autorii. Naratorul este Paul Anghel.

Filmul a fost produs în anul 1974, dar se pare că s-au folosit imagini şi mai vechi din oraş. 
 
“Acum cinci ani, când Timişoara împlinise şapte veacuri de la prima sa atestare documentară, am realizat un film consacrat acestui splendid oraş. Am poposit şi în această toamnă, ca să filmăm, folosind de data aceasta un aparat pentru 16 milimetri. Din combinarea celor două pelicule rezultă această întâlnire cu Timişoara”, spune naratorul. 

În film se pot vedea secvenţe inedite de la vizita lui Nicolae Ceauşescu în Timişoara, acesta adresându-se mulţimii din balconul Operei, dar sunt şi imagini de la nou inaugurata fabrică de tramvaie. 
 

Filmul de aproximativ şase minuta fost păstrat în arhivele Televiziunii Române. Acesta a fost urcat pe site-ul euscreen.eu, unde poate fi urmărit.

Citiţi şi:

FOTO Cum arăta Timişoara în perioada socialistă. Atmosfera anilor '60 - '80 în oraşul de pe Bega în fotografii rare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: