Începe Gala Blues-Jazz „Kamo“, cel mai longeviv festival de jazz din Timişoara. Regal muzical cu artişti din Austria, Ungaria, Serbia, Olanda şi România

Începe Gala Blues-Jazz „Kamo“, cel mai longeviv festival de jazz din Timişoara. Regal muzical cu artişti din Austria, Ungaria, Serbia, Olanda şi România

Ligia Loretta va susţine primul concert mare în oraşul natal

Ediţia cu numărul 26 a Galei Blues-Jazz „Kamo” se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Sala Capitol din Timişoara.

A fost 20 de ediţii sub numele de Gala Blues-Jazz. În urmă cu şase ani i s-a adăugat „Kamo”, în memoria regretatului Bela Kamocsa (unul din fondatorii trupei Phoenix, care a murit în 2010), omul care a iniţiat acest festival, în 1990. 
 

Festivalul este dus mai departe de Johnny Bota, prietenul şi fostul coleg de trupă cu Bela Kamocsa în Bega Blues Band. Acesta îi promisiune lui “Kamo” să ducă mai departe festivalul.
 
“Kamo avea trei dorinţe. Să duc mai departe trupa, să duc festivalul şi să editez cartea lui biografică. Această carte s-a vândut ca pâinea caldă, am dus şi trupa mai departe, ceea ce nu este deloc uşor în aceste vremuri”, a mai declarat Johnny Bota. 
 
Ediţia a 26-a aduce în Sala "Capitol" din Timişoara formaţii şi artişti valoroşi din Austria, Ungaria, Serbia, Olanda şi, bineînţeles, din România. 

Concert cu matematiciana de la Graz
 
Gala Blues-Jazz „Kamo” 2016 va începe astăzi, de la ora 18.00, cu concertul chitariştilor Oliver Bader (din Oradea) şi David Lamm (din Budapesta). 
 
Urmează Ligia Loretta Quartet din Austria. Ligia Loretta Cristea s-a născut la Timişoara, unde în copilărie a studiat câţiva ani în particular pianul şi ghitara. În anul 2001, a plecat în Austria, la Graz, pentru doctoratul în matematică. Acolo a început să compună. În primăvara lui 2016 a apărut albumul de debut „Ligia Loretta - Learning to Fly“, înregistrat la Graz împreuna cu muzicieni consacraţi.

Alături de Ligia Loretta, vor evolua trei artişti de renume din Austria: Emmanuel Maze la acordeon, originar din Paris, Thorsten Zimmermann la contrabas şi bas electric, provenind din Hamburg, şi Gernot Strebl, la saxofon, clarinet şi flaut. Cu primii doi, Ligia Loretta a evoluat în ultimii 4 ani pe diverse scene din Austria, Germania şi Slovenia.
 
Urmează concertul cu Bega Blues Band & Friends. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran - voce, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe. Invitat este Bogy Nagy. 
 
În finalul primei zile, vor concerta Luiza Zan and the Hungarian All Stars Band. Formaţia cu care cântă Luiza Zan este alcătuită din excelenţii muzicieni din Ungaria, pianistul Sarik Peter, ghitaristul Gyarfas Istvan, basistul Fonay Tibor şi toboşarul Attila Galfi. Cântăreaţa Luiza Zan va prezenta la Timişoara noul ei album, „Heritage”.
 
Reprezentanţi din diaspora românească din Olanda
 
Ziua de duminică începe cu Krstic-Krnetic Quartet (Serbia, Austria, Romania), adică Quartetul de Jazz Banatul, alcătuit din pianistul sârb Miloş Krstici, trompetistul Vladimir Krneti, de asemenea din Serbia, basistul Johnny Bota şi bateristul Ioan-Radu Minda, acum cetăţean austriac, plecat din Timişoara. Primii trei au fost profesori la facultatea „Richard Oschanitzky” unica instituţie de jazz din România. 
 
Urmează Alex Simu Quintet, o formaţie din Olanda, din care fac parte alţi români valoroşi din diasporă. Liderul formaţii este Alex Simu, interpret la clarinet tenor/bas şi la saxofon tenor, care este, de asemenea, aranjor şi compozitor. El este însoţit de către un alt român din Olanda, George Dumitriu - violă/ghitară şi de Franz von Chossy – pian, Jörg Brinkman - violoncel, Kristijan Krajncian – violoncel şi baterie. 
 
Festivalul va fi încheiat de tinerii timişoreni de la Sebastian Spanache Trio, deja o apariţie consacrată pe scenele jazzului românesc. Vor fi pe scenă pianistul Sebastian Spanache, contrabasistul Csabi Santa şi bateristul Radu Pieloiu. 
 
Din 2011 până acum, Sebastian Spanache Trio a avut o activitate concertistică intensă, cu participări în cadrul unor festivaluri importante,din care amintim: Gărâna Jazz Fest, Sibiu Jazz Fest, JazzTM, GreenHours JazzFest, Bucharest Jazz Fest, Mupa Budapest Jazz.
 
În 2013, trioul a susţinut un turneu european cu concerte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Serbia. La sfârşitul anului 2013,Sebastian Spanache Trio a câştigat Trofeul Johnny Răducanu la prima ediţie a Festivalului/Concurs Johnny Răducanu din Brăila. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, „Humanized” (2013) şi „A Pasha’s Abstinence” (2014), cel din urmă fiind premiat ca Best Album la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete, din 2014. 
 
Prezentatorul galei este inegalabilul Florian “Moşu” Lungu. 
 
Biletele pot fi procurate de la casieria Filarmonicii Banatul. Pretul unui bilet pe seară este 20 lei (10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările