Începe „fenomenul“ Gărâna Jazz în Munţii Banatului. Cine va cânta în 2018 la unul dintre cele mai respectate festivaluri de gen din Europa

Începe „fenomenul“ Gărâna Jazz în Munţii Banatului. Cine va cânta în 2018 la unul dintre cele mai respectate festivaluri de gen din Europa

Iubitorii jazzului vor lua din nou cu asalt micuţul sat Gărâna din Munţii Banatului FOTO Ş.Both

Festivalul Gărâna Jazz, ediţia cu numărul 22, se va desfăşura în perioada 12-15 iulie. Patru zile, trei scene, 25 de concerte.

Iubitorii de jazz îşi pregătesc deja bagajele pentru un week-end prelungit la munte, la peste 1.000 de metri altitudine. Cea de-a 22-a ediţie Gărâna Jazz Festival stă să înceapă. Porţile ranchului din Poiana Lupului se vor deschide joi, 12 iulie.
 
Timp de patru zile, în Munţii Banatului vor urca 88 de muzicieni din 16 ţări. Organizatorii au pregătit şi în acest an un program spectaculos. Vor fii trei scene, 25 de concerte, vin adevăraţi titani ai jazzului mondial. Gărâna Jazz Festival şi-a făcut loc printre cele mai mari festivaluri de gen din Europa de Est, în special datorită numelor uriaşe de pe afiş. De-a lungul anilor au concertat la Gărâna câştigători şi nomalinalizaţi Grammy, câştigători ai premiilor Echo Jazz, muzicieni emblematic ai prestigioasei case de discuri ECM Records, artişti care străbat lumea întreagă pentru concerte, care participă la cele mai renumite festivaluri de jazz. 
 
Concertele din Poiana Lupului se ţin într-o ambianţă unică, într-o poiană înconjurată de pădure, la picoarele fermecătorului sat Gărâna, întemeiat de pemii la începutul secolului al XIX-lea.


 
 
Pe lângă scena din Poiana Lupului, concerte se vor ţine şi la Hanul “La Răscruce” din sat - locul unde au avut loc primele ediţii ale festivalului. De asemenea, se va cânta în Biserica Romano-Catolică din Văliug. 
 
 
Muzicieni de Grammy şi Echo Jazz
 
Anul acesta avem artişti din ţări 16 ţări. Printre ei se află câştigătorii şi nominalizaţi Grammy- americanul Stanley Clarke, olandezul Benny Rietveld, Sly & Robbie din Jamaica, cubanezul Roberto Fonseca, cât şi alte nume importante precum Youn Sun Nah din Coreea de Sud, trompetistul şi pianistul german Sebastian Studnitzky (multiplu premiat al Echo Jazz), Adam Baldych din Polonia, Vincent Courtois din Franţa, Stefano Battaglia din Italia, israelianul Avishai Cohen, norvegienii Nils Petter Molvaer şi Helge Lien suedezii Ulf Wakenius, Bugge Wesseltoft, Magnus Öström şi Dan Berglund, finlandezul Thomas Jukka Turunen, Chris Dahlgren din America, Quintetul Ekalavya, din India, la care se adaugă şi muzicieni români de marcă precum Mircea Tiberian, Puba Hromadka, Paul Weiner, Elena Mândru sau Emil Bîzgă. 


 
În cazul lui Puba Hromadka şi Paul Weiner (printre organizatorii primei ediţii de Gărâna Jazz), care trăiesc în Germania, este vorba de un “come back” la Gărâna Jazz după 20 de ani. 
 
Pe lângă concerte, publicul va putea participa la lansări de cărţi, expoziţii foto şi la Târgul Naţional de Viniluri.
 
Iată programul de la Gărâna Jazz 2018
 
Joi, 12 iulie, ora 19, în Poiana Lupului: 
 
Proiectul “La classe opearia va in Paradiso” (România, Elveţia, Germania, S.U.A.).
 
Pink Freud (Polonia)
 
Youn Sun Nah & Ulf Wakenius (Coreea, Suedia) 
 
Sebastian Studnitzky Quartet (Germania).

 
Vineri, 13 iulie, ora 11, Biserica Catolică din Văliug:– Gheorghe Fikl.
 
Ora 14, Hanul La răscruce: Emil Bîrgă Quartet şi Exit Oz.
 
Ora 19, în Poiana Lupului: 
 
Kekko Fornarelli Trio (Italia)
 
Courtois, Erdmann, Fincker-Bandes Originales (Franţa, Germania)
 
Avishai Cohen’s Big Vicious (Israel)
 
Elena Mîndru Finnection Feat. Adam Baldych (România, Polonia)

 
Sâmbătă, 14 iulie, ora 11, Biserica Catolică din Văliug: Raul Kusak.
 
Ora 14, Hanul La Răscruce: Trigon (Republica Moldova), Benny Rietveld Ensenble (Olanda), Marcel Moldovan.
 
Ora 19, Poiana Lupului: Brothers – Adam Baldych & Hlege Lien Trio W. Tore Brunborg (Polonia, Norvegia)
 
Roberto Fonseca Trio (Cuba)
 
Sly & Robbie with Nild Petter Molvaer, Eivind Aarset, Vladislav Delay (Jamaica, Norvgia, Finlanda).
 
Puba Jazz Connection (Germania, România, Polonia)

 
Duminică, 15 iulie, ora 14, Hanul La Răscruce: Horea Crişovan Acoustic Trip şi Alex Calancea Band.
 
Ora 19, Poiana Lupului: Stefano Battaglia Trio (Italia)
 
Rymden: Bugge Wessel Toft, Dan Berglund, Magnus Ostrom (Norvegia, Suedia)
 
Ekalavya (India)
 
Stanley Clarke Band (America)

 
Biletele şi abonamentele pentru Gărâna Jazz 2018 pot fi cumpărate on-line de pe www.garana-jazz.ro/bilete/, www.bilete.ro, www.eventbook.ro sau www.eventim.ro, precum şi de la casa de bilete a festivalului, înainte de concerte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: