Încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se acordă concediul medical şi indemnizaţia pentru carantină în caz de coronavirus?

Încă două persoane din România au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus. Cei doi români sunt din judeţele Timiş şi Maramureş, ambii fiind reveniţi din Italia.

Potrivit autorităţilor sanitare, vineri după-amiază, au fost confirmate încă două noi cazuri de infectare cu coronavirus în România.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, una dintre cele două persoane infectate cu coronavirus este un bărbat de 45 de ani, din Maramureş, care vine din afara zonelor din Italia carantinate. Acesta s-a întors în ţară pe 25 februarie. Fiind bolnav în Italia, a mers la medic, i s-a dat un tratament şi a plecat acasă, unde a ajuns cu febră, fiind internat în Maramureş. A primit tratament şi, în urma testelor, a venit confirmarea de pozitiv la COVID-19.

Cel de-al doilea pacient confirmat cu coronavirus este o femeie de 38 de ani, din Timişoara, care pe 17 februarie a mers la Bergamo, s-a întors în ţară, iar în 25 februarie a prezentat primele simptome şi a făcut febră. Pe 27 februarie, femeia s-a prezentat la spital, a primit tratament şi a mers acasă în izolare. Astăzi, şi testul dânsei a fost confirmat pozitiv, a anunţat  Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Cazul de la Timişoara este într-o stare bună, iar cel de la Cluj (n. red. - bărbatul din Maramureş, internat la Cluj) se simte un pic mai bine şi rămâne sub supraveghere“, a mai spus Nelu Tătaru.

Raed Arafat a precizat că bărbatul de la Maramureş a fost internat cu insuficienţă respiratorie, cazul fiind unul mediu. „Astăzi este ceva mai bine“, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, vor fi testate şi persoanele care au călătorit cu cele două persoane şi, de asemenea, specialiştii au început anchete epidemiologice.

Tătaru a mai spus că vineri dimineaţa a avut videoconferinţă cu şefii DSP-urilor şi a descoperit un viciu de informare la Gorj, unde instituţia nu transmite corect informaţiile. „Ca urmare, s-a decis demiterea şefului DSP Gorj. Noi am trimis deja Corpul de control acolo“, a spus Tătaru.

Întrebat care este concluzia la Gorj, dacă este vorba despre incompetenţă sau rea voinţă, Nelu Tătaru a răspuns: „Părerea mea e că sunt amestecate“.

Şeful DSU, Raed Arafat, a mai spus că vor apărea alte cazuri şi vom ajunge să spunem că vrem să izolăm total sau să nu mai vină nimeni în ţară. „Nu este cazul. Procedurile şi schimbările sunt analizate de specialişti ai DSP“, a punctat Arafat.

La rândul său, Tătaru a subliniat că nu este cazul să ne gândim la epidemie sau la închierea graniţelor.

Până acum, în România era confirmat un singur caz de infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus), fiind vorba despre un bărbat de 25 de ani, din judeţul Gorj, asimptomatic, pentru restul persoanelor testate rezultatele analizelor fiind negative. Testul a ieşint negativ şi va fi repetat până luni.

„Doamna din Timişoara e în stare bună, domnul din Cluj a venit în insuficienţă respiratorie, dar acum e în stare mai bună. 

„Să lăsăm Corpul de control să verifice situaţia de la Gorj. Dacă arătăm cu degetul spre personalul implicat într-o situaţie de criză, în curând nu vom mai avea personal care să lucreze. Nu înseamnă că nu trebuie să sancţionăm greşelile, dar să nu arătăm cu degetul spre personalul care lucrează. La un moment dat, se va ajunge fie să izolăm total, fie să spunem că nu mai intră nimeni, nu doar din Italia. Dar nimeni nu poate să-şi permită să facă asta. Urmează să analizăm să vedem ce decizii pot fi luate legate de cetăţenii care vin din zone care nu sunt cu risc”, a mai spus Arafat. 

 „Nu e cazul să ne gândim la epidemie şi la închiderea graniţelor”, a conchis Tătaru. 

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu noul Coronavirus, autorităţile naţionale cu responsabilităţi în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situaţia la nivel naţional şi internaţional.

În acest moment, 182 de persoane se află în carantină, iar 8.231 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 135  de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 33) cu privire la Coronavirus.

De asemenea, conform informaţiilor comunicate de către autorităţile locale Ambasadei României la Tokyo, şapte din cei nouă cetăţeni români, membri ai echipajului navei de croazieră Diamond Princess, au fost debarcaţi şi transferaţi într-o facilitate specială în localitatea Wako, prefectura Saitama, în apropierea oraşului Tokyo. Starea lor de sănătate este bună. Aceştia au fost testaţi pentru infecţia cu COVID-19, rezultatele analizelor fiind negative. Ca măsură de prevenţie suplimentară, aceştia vor fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile.

Doi cetăţeni români au rămas pe navă, ca parte a echipajului esenţial necesar pentru mentenanţa vasului. Starea lor de sănătate este bună.

Cu privire la cei doi cetăţeni români infectaţi cu COVID-19 şi spitalizaţi în Japonia, MAE precizează că starea lor de sănătate este în continuare bună.

În ceea ce priveşte situaţia celor şase cetăţeni români care au revenit în România în data de 22 februarie 2020, aceştia sunt în carantină, monitorizaţi în permanenţă, iar starea lor de sănătate este bună.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite