16 decembrie 1989: Ziua în care la Timişoara s-a strigat pentru prima dată “Democraţie” şi “Jos Comunismul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 21 de ani au avut loc primele confruntări între manifestanţi şi forţele de represiune. Securitatea şi Miliţia au arestat aproape o mie de persoane, mulţi dintre ei fiind bătuţi.

Pe data de 15 decembrie 1989 s-a aprins scânteia care a dus la căderea comunismului în România. Totul a început în faţa bisericii reformate din Piaţa Maria, unde s-au adunat enorişaii pentru a-l apăra pe pastorului Laszlo Tokes, care a primit un ordin judecătoresc de evacuare.
“În data de 14 decembrie, securitatea a spart toate gemurile din partea străzii principale, iar clădirea arăta ca o cetate asediată. Fostul primar al Timişorei, Petre Moţ l-a vizitat pe Tokes şi a ieşit la geam pentru a vorbi mulţimii. Moţ a cerut să se pună geamuri noi. Erau foarte multe maşini ale securiştilor. Întreaga stradă era ocupată. Se făcea filaj. Eu locuiam acolo, ba intram, ba ieşeam. Nu se vorbea încă revoluţie. Era o solidaritatea faţă de pastor”, declarat Iosif Kabai (foto), care locuieşte şi acum în clădirea bisericii reformate.

La 21 de ani de la căderea comunismului, Tokes Laszlo așteaptă încă legitimația de revoluționar

În dimineaţa zilei de 16 decembrie, în faţa Bisericii Reformate se aflau mai puţin de 100 de persoane. Apoi, au apărut şi credincioşii de la Biserica Baptistă şi alţi cetăţeni timişoreni. Primarul Petre Moţ vine din nou şi dă asigurări că se va rezolva problema, însă mulţimea nu mai are încredere în vorbe. După-amiaza se întâmplă inevitabilul: pe la orele 16.00 -17.00 se adunaseră deja peste 400 de persoane. Sunt oprite două tramvaie. Un grup de tineri, printre care şi poetul Ion Monoran se urcă pe ele şi se strigă pentru prima oară “Jos Ceauşescu!”.



Altercaţii la Comitetul Judeţean

Iosf Kabai şi Laszlo Tokes

O parte a mulţimii pleacă în diverse puncte ale Timişoarei pentru a aduna oameni la demonstraţie. O coloană se îndreaptă spre Căminele Studenţeşti. De aici, unii se vor îndrepta spre zonele industriale ale oraşului, iar alţii spre sediul Comitetului Judeţean PCR. Aici vor avea loc primele altercaţii cu autorităţile. Se vor opera primele arestări. Mulţimea se întoarce, într-un număr şi mai mare, în Piaţa Maria.

Forţele de ordine sunt prezente. Au loc noi arestări. La scurt timp, cea mai mare parte a demonstranţilor pleacă în Piaţa Operei, centrul civic al oraşului. De acolo se merge înspre cele mai locuite zone ale Timişoarei. Se scandează: “Jos Ceauşescu!”, “Jos cizmarul!”, “Români veniţi cu noi!”. Acum se naşte drapelul Revoluţiei, tricolorul din care a fost decupată stema comunistă. Pe drum sunt distruse pancartele de propagandă care împânzeau oraşul.



Bătuţi şi arestaţi


Manifestanţii sunt din nou întâmpinaţi de forţe de represiune, formate din miliţieni, militari şi civili înarmaţi. Cu toată rezistenţa, demonstranţii sunt nevoiţi să se retragă. Unii reuşesc să ajungă acasă. O mare parte sunt însă arestaţi, bătuţi şi duşi în arestul Miliţiei sau la Penitenciar. Alţii încearcă să ajungă din nou în centrul oraşului. În apropiere de Piaţa Operei sunt înconjuraţi şi are loc o nouă rundă de arestări urmate de bătăi. Era deja dimineaţa de 17 decembrie.

Demonstranţii au fost bătuţi şi arestaţi în aceeaşi noapte şi în di¬mineaţa următoare; au fost arestaţi 930 de persoane, dintre care 130 minori.

Piaţa Maria Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite