Viţel unic în România, obţinut prin transfer de embrioni, după exact 40 de ani de la cea mai mare reuşită a României în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul viţel din rasa Wagyu a fost obţinut de specialiştii de la Semtest BVN din Sângeorgiu de Mureş, din judeţul Mureş. Această rasă de bovine este una de carne, foarte scumpă, fără colesterol, cu Omega 3 şi Omega 6.

Specialistul Lucian Hârceagă de la Semtest-BVN Sângeorgiu de Mureş a obţinut, prin metoda transferului de embrioni, primul viţel din rasa Wagyu.

„Deja avem viţelul Nero, născut în ianuarie, şi mai avem trei gestaţii într-o fermă. Numărul de transferuri va creşte, întrucât efectivul de vaci Wagyu este limitat chiar şi în Germania. E un monopol al Japoniei şi foarte greu se ajunge la această genetică. Este o rasă de carne foarte scumpă, fără colesterol, cu Omega 3 şi Omega 6 şi are calităţi deosebite“, a declarat Lucian Hârceagă, citat de agerpres.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, specialistul are o experienţă de 40 de ani în cercetare şi tot el - când era student şi făcea practică - a asistat la propriu la naşterea primului viţel din România obţinut prin biotehnica transferului de embrioni.

Directorul Semtest BVN Mureş, Valer Sician, declara, pentru agerpres.ro, că în Germania există circa 300 de capete din această rasă japoneză: „Această rasă de carne se vinde cu preţuri de 3-4 ori mai mari decât alte rase, putem vorbi de acest viţel, dacă ajunge adult, putem vorbi de 10.000 de euro pe uşor pentru achiziţionarea acestuia. Putem vorbi de obţinerea a 30-40 de produşi de la o vacă prin această metodă“. 

La Sângeorgiu de Mureş s-a obţinut primul viţel din România prin metoda transferului de embrioni - cum a fost obţinut şi viţelul Wagyu - , iar dovada succesului e un grup statuar "Vaca şi viţelul", inaugurat pe 23 iulie 1982 de Nicolae Ceauşescu.

Mai puteţi citi:

Bistriţa: Singura vacă din judeţ care dă 60 de litri de lapte pe zi

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite