VIDEO Ursuleţ proaspăt trezit din somnul de iarnă: imagini surprinse în Munţii Călimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini cu un urs abia trezit din hibernare într-o pădure din Parcul Naţional Călimani au fost postate pe Facebook-ul Romsilva.

Vă prezentăm mai jos întregul mesaj postat de specialiştii de la Romsilva alături de video:

„Noi imagini frumoase cu un urs abia ieşit din somnul de iarnă într-o pădure din Parcul Naţional Călimani, filmat de aproape de colegul nostru Cristin Cireş, aflat într-o acţiune de monitorizare.

Pădurile din Parcul Naţional Călimani asigură habitatul sănătos pentru numeroase specii, inclusiv carnivore mari, aici având asigurate toate condiţiile de linişte, hrană şi adăpost.

Urşii trăiesc în România în pădurile din zona montană a lanţului carpatic. Ţara noastră are una dintre cele mai dezvoltate populaţii de urs din Europa.

Vara şi toamna, ursul acumulează mai multă grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un bârlog, iar metabolismul acestuia este redus, ajutându-i să supravieţuiască iarna, când hrana este limitată.

Urşii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar şi de origine animală, de la peşti, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări şi insecte.

În căutarea hranei, urşii fac deplasări lungi, folosindu-şi toate simţurile dezvoltate. Urşii detectează hrana de la câţiva kilometri distanţă, având simţul olfactiv extrem de dezvoltat. Urşii au fose nazale mari şi mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

Calimani National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafaţă de 24.556 de hectare pe raza judeţelor #Suceava, #Mureş, #Bistriţa – Năsăud şi #Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecţie Strictă şi Integrală, unde intervenţia umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

Credit video: Cristin Cireş, Parcul Naţional Călimani“.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite