VIDEO Cum a fost provocat ursul care a ucis un om în Harghita. Un bărbat a filmat momentul în care ursoaica începe atacul asupra oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursoaica s-a speriat când oamenii s-au apropiat de bârlog FOTO Szekelyhon.ro
Ursoaica s-a speriat când oamenii s-au apropiat de bârlog FOTO Szekelyhon.ro

Un bărbat de 35 de ani din Harghita a murit, după ce a fost atacat de o ursoaică într-o pădure, în apropiere de localitatea Crişeni. Potrivit specialiştilor, omul a făcut câteva greşeli care s-au dovedit fatale, provocând atacul animalului.

Incidentul din Harghita s-a petrecut vineri, 22 martie, şi a împărţit comunitatea în două tabere. După acest atac, s-au analizat mai multe variante, începând cu eliminarea animalului şi continuând cu posibilitatea tranchilizării şi relocării ursoaicei şi a puilor într-un loc mai liniştit. 

Dincolo de argumentele celor două tabere, cazul de la Crişeni a trezit şi reacţiile din partea Asociaţiei de Vânătoare din Cristuru Secuiesc. Directorul Asociaţiei, Fazakas Attila, consideră că victima a făcut o greşeală imensă, care s-a dovedit în cele din urmă a fi fatală.

„Săracul, nu a respectat regulile, fiind gonaci, a fost şi puţin pilit, am înţeles, şi mai îndrăzneţ, că el umblă la vânătoare şi s-a întâlnit de mai multe ori cu ursul şi nu a luat în considerare că ăsta e un pericol foarte mare“, a spus Fazakas.
 

Opiniile sale au fost împărtăşite şi de reprezentanţii Poliţiei Harghita. În urma cercetărilor făcute de către poliţişti, s-a stabilit că bărbatul ucis de ursoaică ar fi provocat atacul, aruncând în bârlogul animalului cu lemne şi cu alte obiecte.

O filmare realizată de grupul de oameni aflaţi în pădure, printre care şi cel care a suferit atacul fatal, în apropierea bârlogului unde se presupune că se aflau puii, arată cum ursoaica porneşte în fugă, ocolind un şanţ, spre cei pe care i-a considerat agresori. Filmarea se opreşte la scurt timp fiindcă cel care a realizat video-ul s-a speriat şi a început să fugă.

Cazul atacului de la Harghita a fost acoperit pe larg de publicaţia online de limbă maghiară Szekelyhon.ro. Articolele pot fi traduse în română prin intermediul aplicaţiei Google Translate.

„Din cercetări rezultă că ei s-ar fi oprit într-o zonă, la 1.5 km distanţă de satul Crişeni, ar fi coborât din căruţă, iar la circa 15 metri de locul unde s-au oprit, victima a găsit bârlogul unui animal sălbatic şi ar fi aruncat cu bucăţi de material lemnos şi alte obiecte în direcţia bârlogului (…) şi văzând că nu se întâmplă nimic, s-a îndreptat spre bârlog, moment în care a fost întâmpinat de urs şi s-a întâmplat tragedia”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, prin vocea inspectorul principal Incze Miklos.

Asociaţiile pentru protecţia animalelor reacţionează

În ton cu aceste informaţii, mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor au ieşit în spaţiul public. Asociaţia Animals International România a reacţionat, după ce o parte a opiniei publice a solicitat împuşcarea ursoaicei. Animal Internaţional România cere acum luarea unor măsuri de protejare a animalelor şi reducerea intervenţiei umane în habitatul natural. În plus, membrii asociaţiei au cerut Ministerului Mediului să nu autorizeze uciderea ursoaicei şi au demarat o campanie prin care le cer oamenilor să li se alăture în acest demers.

„Scrie ACUM un email Ministerului Mediului si solicită să nu autorizeze uciderea ursoaicei cu pui! Ideea uciderii a apărut după ce un bărbat din Harghita a comis multiple greşeli fatale inutile. A lăsa ursuleţii orfani nu este o soluţie!
 

Această situaţie nu merită răzbunare. Cere acum Ministerului Mediului să nu recurgă la a ucide ursoaica. Scrie e-mail către: comunicare@mmediu.ro şi / sau srp@mmediu.ro”, se menţionează în apelul asociaţiei.
 

Pe aceleaşi coordonate se situează şi intervenţia Organizaţiei Agent Green, care a făcut un apel inclusiv la mass-media. Membrii organizaţiei reproşează faptul că televiziunile şi presa online nu s-ar fi documentat suficient înainte de a prezenta cazul de la Harghita, acţionând sub impulsul emoţiei. 

„Un simplu telefon la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita ar fi fost suficient pentru a relata corect despre această regretabilă tragedie pentru om şi pentru ursoaică. Reamintim că persecutarea speciei urs este cea mai mare ameninţare pentru supravieţuirea acestei specii emblematice pentru România”, se arată într-un comunicat Agent Green.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite