VIDEO Euronews, despre mitingul pentru autonomia secuilor organizat la Târgu Mureş: „Ar fi implicate persoane apropiate de premierul Victor Orban“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euronews a realizat un reportaj la marşul organizat sâmbătă, 10 martie, la Târgu Mureş de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor. Autorul susţine că în spatele ultimelor demersuri privind obţinerea autonomiei s-ar putea afla apropiaţi ai premierului Viktor Orban, care speră în sprijinul etnicilor maghiari din Transilvania la alegerile generale din aprilie.

„Aproximativ 3.000 de etnici maghiari au protestat sâmbătă în România şi au cerut mai multă autonomie faţă de Bucureşti”, se arată într-un reportaj realizat de Euronews la marşul organizat sâmbătă la Târgu Mureş de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu ocazia Zilei libertăţii secuilor.
 

Jurnalistul Chris Harris explică cititorilor „Da, există etnici maghiari care trăiesc în Transilvania, o regiune centrală a României, care fusese parte din Ungaria. Transilvania a devenit parte a României în urma unui tratat de la sfârşitul primului război mondial. Ungaria a luat o parte din aceasta înapoi înainte ca România să o recâştige după al doilea război mondial”.
 

Protestatarii solicită ca „Secuimea, o subregiune din Transilvania, să aibă o mai mare independenţă faţă de Bucureşti. Există aproximativ 600.000 de etnici maghiari care trăiesc în Ţinutul Secuiesc, reprezentând 75% din populaţia regiunii. În România, o ţară cu o populaţie de 19 milioane de persoane, există aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari”, se arată în reportaj. 

Explained: the ‘Hungarians’ in Romania marching for more independence | Euronews

Implicarea Budapestei

În continuare, articolul prezintă poziţia părţilor implicate:

Bucureşti: preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că cerinţele sunt „inacceptabile şi neconstituţionale”.

Budapesta: „se crede că persoane apropiate de primul ministru maghiar Viktor Orban sunt implicate în cele mai recente demersuri pentru o mai mare autonomie. Cele trei partide politice maghiare din România au lansat o petiţie comună, la 8 ianuarie, pentru autonomia teritorială, locală şi culturală.
 

Orban, care va avea alegeri generale luna viitoare, a căutat să-şi consolideze poziţia naţionalistă adresându-se etnicilor maghiari. Euronews a dezvăluit în 2015 că Budapesta a acordat cetăţenia maghiară la 675.000 de persoane în doar patru ani. Marea majoritate a acestora trăiesc în România învecinată (268.006), urmate de Ucraina (28.395) şi Serbia (87.529).”

Ce spun secuii: „Acest lucru serveşte şi intereselor României”

În final autorul citează petiţia de pe site-ul Consiliului Naţional Secuiesc: 

„Autonomia Ţinutului Secuiesc nu încalcă unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu încalcă interesele poporului român care trăieşte în Ţinutul Secuiesc şi nu contrazice constituţia ţării! (...)

Autonomia Ţinutului Secuiesc - conform practicii europene - înseamnă că comunitatea secuiesc-maghiară, care alcătuieşte populaţia majoritară din patria lor, ar avea dreptul şi capacitatea reală de a gestiona, pe propria răspundere şi în interesul din regiune, o parte substanţială a afacerilor publice, în conformitate cu principiul subsidiarităţii şi în interesul tuturor comunităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriul său. Acest lucru serveşte şi intereselor României. "

Citeşte şi

VIDEO Petiţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc trimisă Parlamentului României. „Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoşii noştri“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite