Top cinci reţete tradiţionale pentru masa de Crăciun: de la delicioasele sarmale la cozonacul cu nucă, „regele prăjiturilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ne gândim la Crăciunul de altădată, ne amintim de cozonacii scoşi din cuptorul bunicii, care erau plini cu nucă, de mirosul de sarmale din seara de Ajun şi de prăjiturile mamei. Adevărul.ro vă oferă un top cinci al celor mai delicioase mâncăruri tradiţionale de Crăciun.

Cozonacul bunicii nu ducea lipsă de nucă. Poate şi pentru că bunica aduna din vreme nuca, o spărgea şi ştia exact, “după ochi”, câtă nucă să pună. Şi nu făcea un cozonac, ci numărul lor era mult mai mare, chiar şi zece cozonaci erau scoşi din cuptor.

Cozonac de casă

Cozonacul cu nucă e şi cel mai scump dintre cozonaci şi nu întotdeauna e exact cum ne dorim. Mai jos găsiţi o reţetă tradiţională. Astfel, potrivit www.e-retete.ro, un cozonac tradiţional are nevoie de următoarele ingrediente: 3.5 kg făină albă, un praf de sare, 200 gr zahăr, l litru de lapte călduţ, 4 gălbenuşuri + 4 ouă întregi, 150 gr. unt, 200 ml ulei, 2 esenţe de rom, coaja rasă de la 2 lămâi mari.  Pentru maia aveţi nevoie de: 175 gr drojdie proaspătă, 100 gr zahăr, 1/2 litru lapte călduţ, iar pentru umplutură: 1.5 kg nucă măcinată, coaja rasă de la o lămâie (sau scorţisoară), 1 lingură cu vârf cacao, 550 gr zăhar, stafide înmuiate peste noapte în apă călduţă. Pentru uns aveţi nevoie de câteva linguri de ulei (pentru uns tăvile), 3 ouă şi o lingură cu vârf de smântână.

Tobă făcută în casă

De pe masa de Crăciun, de obicei, nu lipseşte nici toba. Dacă aveţi puţin timp, mai multă răbdare şi ingredientele necesare, puteţi să o preparaţi chiar în casă. Astfel, potrivit www.delicatesa.ro aveţi nevoie de: 1 bucată stomac de porc, ½ bucată cap de porc, 2 bucăţi urechi de porc, 2 bucăţi limbă de porc, 125 grame slănină, 200 grame şorici, câteva boabe ienibahar, 2-3 foi dafin, 2-3 căţei usturoi, 1 linguriţă coriandru şi sare (aproximativ 10 g/l apă). Amestecul fiert cu mirodenii este "îmbrăcat" într-un stomac de porc.

Sarmale

În ajunul Crăciunului, când deja se colindă, mirosul de sarmale gata fierte aduce şi mai mulţi colindători. Puteţi să-i întâmpinaţi cu o oală mare de sarmale. www.lalena.ro ne oferă reţeta românească de sarmale, cu varză acră, multă carne şi puţin orez. Aveţi nevoie de: 2 kg de varză murată, o varză mare cu frunze subţiri sau 2 mici, un kg de carne tocată amestec (vită/porc), 100 g orez, două cepe, 150 ml apă, o jumătate de linguriţă de piper, o jumătate de linguriţă de cimbru uscat, o jumătate de linguriţă de sare şi 300 de ml de bullion, de preferat făcut în casă. Nu uitaţi nici de smântână, pentru servit.

Salata de beuf

Aperitivele sunt foarte importante pe masa de Crăciun. Şi, ca să fie cât mai bogată, puteţi opta să faceţi o salată de beuf şi nişte ouă umplute.

Pe www.csid.ro puteţi găsi o reţetă simplă de salată de boef. Tot ce vă trebuie este: 1 kg cartofi, un piept de pui, 300 g morcovi, 200 g ţelină, 400 g castraveţi muraţi, 100 g mazare fiartă, o lingură de muştar, sare, piper şi maioneza de la final. După ce au fiert toate ingredientele se taie mărunt, se pun într-un caston încăpător si se pune puţină sare, piper dacă doriţi, şi se adaugă muştarul, apoi maioneza. Se decorează după imaginaţie.

Ouă umplute

Ca să pregătiţi ouă umplute cât mai tradiţional, aveţi nevoie de 6 ouă, pe care le fierbeţi, iar apoi le tăiaţi în jumătate. Puteţi face o pasta din gălbenuşurile fierte, la care adăugaţi o maioneză făcută în casă. De asemenea puteţi să puneţi şi 150 de g de muşchiuleţ de porc afumat, fiert, tăiat mărunt sau chiar blenduit, piper şi pătrunjel verde tocat mărunt. Cu acest conţinut umpleţi ouăle, pe care le puteţi şi decora.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite