Laszlo Tokes se teme de diversiuni ale statului român la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul pentru autonomia ţinutului secuiesc va începe la ora 17.00
Marşul pentru autonomia ţinutului secuiesc va începe la ora 17.00

Laszlo Tokes s-a declarat îngrijorat de posibilitatea apariţiei unor conflicte în această seară, acuzând voalat statul român de diversiuni. În jur de 10.000 de persoane sunt aşteptate să participe la marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Noi ne vom ocupa de partea maghiară şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a preveni orice conflicte ar putea apărea în cadrul manifestaţiei. Din păcate, nu se ştie niciodată la ce se pregătesc foştii securişti, interesele obscurei ale fostului regim comunist. Singura noastră grijă e dacă Statul Român nu are interesul special pentru crearea unei diversiuni", a declarat Tokes.

În urmă cu două săptămâni, avocatul Kincses Elod declarase că se teme de românii aduşi din altă parte, special pentru a da naştere unui scandal de proporţii. „Sunt convins că dacă nu vor fi aduşi din altă parte români pregătiţi, beţi şi drogaţi, atunci nu va avea loc nici un incident în Târgu-Mureş. Dacă se organizează manifestaţia la fel ca în martie ‘90, cu venirea trupelor de intervenţie, atunci cu siguranţă o să fie jale. Dar sper să nu se întâmple acest lucru”, a declarat avocatul.

Manifestarea începe la ora 17.00, în zona Monumentului Secuilor Martiri, şi va continua cu deplasarea manifestanţilor către  Instituţia Prefectului judeţului Mureş, unde va fi înmânat un memoriu reprezentantului prefecturii, iar apoi grupul se va deplasa la Palatul Culturii, unde vor fi decernate premiile Gabor Aron.

În cadrul mitingului din această seară, organizaţiile civice şi politice maghiare îşi vor transmite mesajul comun către Guvernul României, arătându-şi sprijinul pentru iniţiativa regionalizării administrative, solicitând totodată păstrarea unităţii aşa numitului Ţinut secuiesc, prin formarea unei regiuni cu acest nume. ”Noi am susţinut mereu ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar mitingul din 10 martie va sublinia acest lucru. Autonomia nu trebuie să fie temă de campanie electorală, mereu am susţinut asta, iar din acest motiv nu am marşat pe ideea aceasta la alegerile parlamentare”, a declarat Biro Zsolt, preşedintele PCM.

Câteva sute de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Mureş se vor afla în miezul acţiunii, aceştia având grijă ca manifestarea să fie una paşnică, în ciuda tensiunilor create de diverse declaraţii de presă ale unor persoane direct implicate în organizarea marşului.

În sfătuiesc pe toţi cei care se încălzesc poate mai mult decât alţii la asemenea manifestaţii să fie cât mai calmi. Orice astfel de tentative de tulburare a vieţii normale a târgumureşenilor va fi oprită din faşă”, a declarat Corneliu Grosu, prefectul de Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite