Târgu-Mures:Liviu Topuzu: Pentru a face teatru, trebuie să te cunoşti pe tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltean din Băileşti, de unde s-a desprins şi Amza Pellea, Liviu Topuzu s-a stabilit şi împlinit la Târgu Mureş, ca dascăl la universitate şi actor la Naţional

După trei eşecuri la Universitatea din Bucureşti, Liviu Topuzu intră, în 1992, la facultatea omonimă din Târgu Mureş, unde s-a realizat ca actor şi om. Încă din clasa a VIII-a a început să se gândească la actorie, descoperind reacţiile prietenilor şi colegilor. „Nu aveam calculatoare, şi în jocurile noastre imaginaţia era primordială. Am remarcat că cei din jur reacţionau pozitiv la cuvintele mele, îmi plăcea să îi binedispun, ca un fel de jolly jocker”, îşi aminteşte Liviu.

Tatăl său, instructor la Casa de Cultură din Băileşti, când a aflat că vrea la actorie, nu prea l-a încurajat, el însuşi având cândva acest vis neîmplinit. „Argumentele lui au fost mai mult din prudenţă, fiindcă doare o asemenea dezamăgire. Însă printr-o fericită întâmplare, actorul Remus Mărgineanu de la Naţionalul craiovean m-a remarcat la brigada artistică a şcolii şi mi-a propus să dau la teatru, ceea ce l-a determinat pe tatăl meu să mă susţină. Vreme de patru ani Remus Mărgineanu m-a pregătit, şi aşa am aflat, printre altele, că pentru a face teatru adevărat, trebuie să te cunoşti pe tine”, spune Liviu.

Palmares de film

Printre tentativele de a intra la teatru Liviu topozu l-a cunoscut, la Bucureşti, pe Nae Caranfil, şi a jucat, ca student, în filmul acestuia „E pericoloso sporgersi”. Ulterior, pe lângă rolurile de la Naţional, a jucat şi în filmele «Asfalt tango», «Filantropica» şi în două producţii din Ungaria

„Adaptarea la Târgu Mureş a fost relativ uşoară, fiindcă facultatea ne ocupa aproape tot timpul, iar interacţiunea cu societatea de aici a fost treptată. E un oraş liniştit, ce te predispune la creativitate, pentru cine are chef de aşa ceva; pentru cei dornici de distracţie, poate e mai plictisitor…”, remarcă actorul şi asistentul universitar.

Experimente artistice


După absolvire, Liviu s-a angajat la Naţional, s-a căsătorit cu Ioanetta, profesoară de balet, împreună cu care realizat câteva proiecte de succes. „E vorba de experimente ce îmbină teatrul cu baletul contemporan, jucând printre altele pe scena Teatrului de păpuşi Ariel, la Casa Studenţilor, Palatul Culturii, Teatrul Naţional sau la Sighişoara. Am înfiinţat compania Janus, cu care am făcut spectacolul de dans dramatizat «Unde, cine, când?», altul numit «Copilul lup» în colaborare cu un centru japonez de cercetare teatrală, «Paracliserul» de Marin Sorescu şi «Rătăcitorii», un spectacol în aer liber…”, afirmă Liviu, care după încheierea unui master în regie şi a unui doctorat de la anul îşi propune să reia unele din experimentele artistice abandonate.

Întrebări şi răspunsuri
Care e rolul imaginaţiei în creaţie?
Este determinant. Cineva spunea că zeii gândesc în fiinţe, iar oamenii în imagini… Dyonisos, unul dintre zeii „vinovaţi de teatru”, îi pedepseşte pe cei care nu cred în el dându-le beţia vulgară; celorlalţi, le dă extazul.
Cum poate actorul să nu se depersonalizeze?
Apele se aleg de la sine, e vorba de dedublare controlată. Cum e silicoza la mineri, oameni de teatru pot da în schizofrenie şi paranoia.
Există oameni publici (actori, politicieni etc), care se hrănesc din energia mulţimilor şi alţii care dăruie…
…iar teatrul adevărat rezistă nu din vampirism ci din generozitate

Ce îi place
E „nesătul” de teatru, găseşte resurse lăuntrice spre a se lăsa provocat de lucruri despre care nu ştie nimic, pentru a le descoperi esenţa. Îi place să interacţioneze cu oamenii. Şi-a descoperit pasiunea de a face mobilă pentru acasă, iar asta îi va folosi atunci când voi regiza. 

Ce nu îi place 
Se lasă prea mult influenţat de nevoile altora, uitând că un pic de „asprime practică” poate fi benefică pentru toată lumea. Apoi, nu se face diferenţa între grecescul „ipokritos” care înseamnă actor, şi ipocrizia omului de pe scenă sau din viaţă. Este vorba de omul cu mai multe feţe. Politica e mâncarea pe care preferă să o lase să se sleiască, fără să o consume.

Născut în 29 noiembrie 1969, Băileşti, Dolj
Studii Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş
Funcţie – asistent universitar la UAT
Căsătorit, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite