Târgu-Mureş: Profil/Liviu Marian conduce destinele Universităţii Petru Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. Dr. Ing. Liviu Marian este rectorul Universităţii Petru Maior din Târgu-Mureş din 2004. De atunci, Universitatea a devenit una de reper pentru oraşul nostru.

Alături de alte instituţii prestigioase din oraş, cum ar fi Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Artă Teatrală, Petru Maior a format multe generaţii de studenţi, care prin gradul lor de pregătire şi specializare deţin capacitatea de a fi competitivi în societate. Liviu Marian a intrat în învăţământ după aproape 20 de ani de inginerie la fabrica Electromureş.

„Din 1972 şi până în 1991 am lucrat ca inginer, mai întâi stagiar, ulterior şef, la Electromureş. În anul 1985 mi-am dat doctoratul din Ingineria Industrială, dar cu toate că aveam un salariu bun, am decis să intru în învăţământ. Am început la Petru Maior ca şi conferenţiar, iar încetul cu încetul am ajuns unde sunt azi. Nu am regretat niciodată pasul făcut, pentru că am pus suflet în munca mea. Pasiunea pentru profesia de dascăl am preluat-o de la mama mea”, afirmă rectorul de la UPM.


Proiecte de 2 milioane de euro
Din 2004 şi până în prezent, Universitatea Petru Maior a cunoscut o dezvoltare infrastructurală şi educaţională enormă, graţie proiectelor puse în aplicare de rectorul ei. „Am coordonat proiecte de aproape 2 milioane de euro. Fiind profesor în managementul proiectelor, am înţeles perfect rolul lor, anume acela de rezolvare a diverselor probleme sociale manifestate la nivelul întregii societăţi. Prin crearea şi implementarea unui proiect, omul caută să susţină şi să ajute schimbarea în bine a realităţii actuale”, e de părere dascălul.

Studenţii, altfel de la o generaţie la alta
Respectându-şi cu stricteţe rolul de profesor universitar, Liviu Marian a ajuns să observe diferenţele dintre generaţiile studenţeşti care se perindă an de an la facultate. „Studenţii de azi sunt cu totul altfel faţă de cum erau în perioada studenţiei mele. Azi, ei sunt mult mai dinamici, incisivi şi nerăbdători. Dar din păcate, au pierdut calităţi pe care alţii le aveau în trecut, cum ar fi consecvenţa şi responsabilitatea. Dar îmi place să predau, mă simt bine în preajma tinerilor”, declară rectorul Universităţii.

Încredere în viitor
În ceea ce priveşte viitorul Universităţii pe care o administrează, rectorul îşi propune să o aducă la nivelul maxim în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă. „În prezent, suntem categoric cea mai bună instituţie de învăţământ superior din oraş în domeniile sale. Toate specializările noastre sunt acreditate, iar componenta de cercetare este remarcabilă. Îmi doresc să evoluăm constant şi să obţinem performanţe tot mai mari”, declară Liviu Marian.

Profil
Născut: 4 aprilie 1949, în Ocna Mureş, judeţul Alba

Activitate profesională
Rectorul Universităţii Petru Maior

Educaţie
Doctorat la Politehnica Bucureşti

Stare civilă
Căsătorit, are doi copii

Ce-i place
„Îmi place să lucrez cu oamenii şi să realizez proiecte, pe care să le pun în aplicare. Este marea pasiune a mea, drept pentru care până în prezent am pus în aplicare 3 proiecte finanţate de Uniunea Europeană, plus alte proiecte de cercetare, sau referitoare la antreprenoriat şi educaţia acestei ramuri. Mă simt cel mai bine când mă aflu în clădirea Universităţii, este locul meu preferat din Târgu-Mureş”, afirmă rectorul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place conservatorismul celor din jur şi lipsa de implicare a oamenilor. Ne-am obişnuit să facem planuri, dar nu le punem în practică. Au trecut 20 de ani de la Revoluţie şi sunt foarte multe lucruri pe care le-am neglijat, ocupându-ne mai mult de fapte minore”, consideră Liviu Marian.



Întrebări şi răspunsuri

Care e cea mai importantă realizare a dumneavoastră, ca rector la UPM?
L.M.: E dificil să aleg una singură, de aceea voi spune că dezvoltarea însăşi a Universităţii e cea mai mare realizare a mea. În ultimii ani s-a dublat numărul de studenţi, iar suprafaţa spaţiilor educaţionale a fost aproape triplată. Am realizat investiţii uriaşe în Universitate.
Cum catalogaţi activitatea de rector?
L.M.: Nu este o muncă uşoară. Lumea e obişnuită să relaţioneze direct cu rectorul, tot personalul aşteaptă deciziile lui, deşi pot s-o facă şi ei.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite