Târgu-Mureş: Profil / Andrei Puni a făcut istorie pentru învăţământul mureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profil / Andrei Puni a făcut istorie pentru învăţământul mureşean
Târgu-Mureş: Profil / Andrei Puni a făcut istorie pentru învăţământul mureşean

Andrei Puni a demonstrat că-şi poate îndeplini un vis şi e unul din tinerii ale căror proiecte vor impresiona multinaţionale.

Medaliatul cu bronz de la Olimpiada Internaţională de Informatică din acest an a fost autodidact de mic.

“Orice jucărie care avea o parte electronică o demontan instant, de când eram mic aveam lego făceam roboţei”, îşi aminteşte Andrei Puni. Primul calculator l-a primit cadou pe când avea şase ani şi era în clasa I. “Am avut o pasiune foarte mare pentru matematică, când am început să învăţ programare era diferit pentru că era din ce în ce mai interesantă.  Îmi pare rău că n-am ştiu de olimpiada de informatică în şcoala generală”, mai spune Andrei. S-a apucat să înveţe informatică de unul singur, avea şi prieteni pasionaţi de acelaşi lucru şi le-a “furat” prin reţea „dosarul” cu programele şi documentele.

După ce-a învăţat limbajul specific a realizat diverse programe sau jocuri, şi a putut să realizeze lucrări sau atestate pentru prieteni. “Când am făcut jocul snake (şarpe, n.r.) mi s-a părut foarte interesant să pot reproduce ceva ce au făcut astăzi”, mai spune olimpicul. A mai făcut ceva bani pe diverse proiecte şi apoi şi-a propus să ajungă la faza naţională a olimpiadei. A început să înveţe tot mai mult ajutat şi de colegii Florin Pogocsan Florin şi Andrei Grigorean, a ajuns la naţională în clasele a IX-a şi a X-a, şi dacă în clasa XI nu s-a calificat, în acest an a ajuns din nou în lotul naţional şi apoi la faza internaţională în Bulgaria.
 
“Laboratorul”

“Toate problemele sunt de algoritmică, un exemplu mai uşor de rezolvat: primeşti străzile şi distanţe dintr-un oraş şi tu trebuie să realizezi printr-un program traseul optim, cam ca la GPS. Mai sunt implicate noţiuni de logică, matematică, etc”, a exemplificat Andrei Puni tipul de probleme ce trebuie rezolvate la un concurs de gen.

După învăţarea limbajului standard, pentru pregătire se fac simulări de concurs, şi olimpicii încearcă să rezolve cât mai multe probleme. Andrei s-a pregătit şi 12 ore pe zi, cu ajutorul unor cărţi, al paginii de internet infoarena.ro, şi prin studiul a mii de articole disponibile online.

După naţională au urmat mai multe probe pentru stabilirea lotului internaţional şi apoi competiţia din Bulgaria. La Plovdiv, concursul s-a defăşurat într-un “hangar”, parte a unui centru expoziţional, în care cei 305 de participanţi au fost aşezaţi la câte un calculator.

“A fost şi o probă de rezistenţă psihică, dacă aveam mai multă experienţă poate obţineam un rezultat şi mai bun”, a încheiat Andrei. Acum vrea să-şi continue studiile până la nivel de doctorat, lucrează la un program pentru jocul de GO şi la o carte de informatică.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce companie ai lucra?

La Google mi-ar plăcea dar ar trebui să merg trei luni în California şi ar însemna să stau departe de familie ceea ce ar fi un pic cam greu. M-ar interesa Nokia sau Siemens, care au centre în România.

Cum vezi impactul IT&C în viitor?

Cu calculatorul sunt de acord în mare cu ce vede Google, care spune că toate aplicaţiile, toate datele, vor fi stocate pe net. În România deja avem broadband, drumurile sunt nasoale, dar avem cel mai rapid Internet. Sper să nu se întâmple chestii neplăcute, sunt o grămadă de proiecte făcute de oameni care se cred prea deştepţi şi s-ar putea să nu mai avem siguranţă pe Internet.


Ce-i place

Îi place orice necesită gândire. “Îmi plac filmele, cărţile, psihologia”. Îi place competiţia, se pregăteşte deja de un an pentru concursurile de informatică la nivel universitar. “Diferenţa e timpul în care rezolvi problemele, trebuie rezolvate cât mai multe într-un timp cât mai scurt”.

Ce nu-i place

“Nu-mi place sistemul de învăţământ, sunt stimulaţi foarte pubţin profesorii, vin la şcoală cu mutre acre şi-şi varsă frustrările pe elevi. Când vâd un profesor care e un pic dedicat şi se ocupă de elevi îmi vine să-l iau în braţe, nu-mi plac rozul şi manelele”

Profil

Nume şi prenume
Puni Andrei Paul

Data şi locul naşterii
16 februarie 1991 , Târgu Mureş

Educaţie
Colegiul Papiu
Universitatea Babeş Bolyai Cluj,  informatică an I

Activitate
Student

Stare civilă
Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite