Târgu-Mureş: Portret/ Ion Scrieciu a cunoscut ororile războiului

Târgu-Mureş: Portret/ Ion Scrieciu a cunoscut ororile războiului

Târgu-Mureş: Portret/ Ion Scrieciu a cunoscut ororile războiului

Veteranul s-a înrolat voluntar în armată, iar după război a urmat o carieră militară de excepţie, fiind în prezent general în rezervă.

Ion Scrieciu s-a năcut pe meleaguri doljene, dar cariera militară l-a adus la Târgu-Mureş, unde s-a stabilit alături de soţie. Armata l-a atras de mic, dragostea de ţară fiind o caracteristică a familiei sale. „Bunicii mei au participat ca voluntari la luptele de la Plevna din 1877. Tata şi unchiul meu au participat ca voluntari la Mărăşeşti şi s-au dus până la Budapesta cu Divizia I de Cavalerie”, povesteşte veteranul.

Generalul s-a înrolat în armată fără să le spună părinţilor săi acest lucru. „În 1944  am aderat la Apărarea Patriotică, o structură ce sprijinea acţiunile armatei române pe front, în sensul că le duceam ciorapi, lenjerie, pe care le adunam de la cei care doreau să le doneze. Fiind delegat să duc un astfel de transport pe frontul din Ungaria, am decis să mă înrolez în armata română, care lupta acolo”, mărturiseşte Ion Scrieciu.

Pe front

Din 2 februarie şi până în 9 mai 1945 a cunoscut ororile războiului.  „În cele patru luni de zile petrecute pe front am participat cu Regimentrul I Infanterie la acţiunile din Ungaria şi Cehoslovacia împotriva nemţilor, fiind comandant de aruncător de mine. Meseria de artilerist era mai protejată pe front pentru că eram mai departe de linia I.  În cele patru luni am stat în tranşee, ne-am mutat în adăposturi, am transportat muniţie şi am fost bombardaţi de nemţi”, povesteşte veteranul de război. Aruncătorul de bombe pe care îl transporta alături de alţi doi colegi era compus din trei bucăţi, fiecare de câte 25 de kilograme.

Cariera militară

După cele patru luni petrecute pe front, Ion Scrieciu şi-a început cariera militară fiind trimis de unitatea în cadrul căreia a luptat la un curs pregătitor la Breaza. După acel curs a dat examen la Şcoala de Ofiţeri de Infanterie la Sibiu şi a fost avansat la gradul de sublocotenent. În 1950 a dat admitere la Academia Militară din Bucureşti şi fost admis la Facultatea de Blindate, Tancuri şi Mecanizate, pe care a absolvit-o în 1952.

După mutări succesive la diverse unităţi militare din ţară în 1968 a ajuns la Târgu-Mureş, unde a fost numit Şef de Stat Major al Diviziei VI tancuri până în anul 1972, când a fost numit Comandant al Diviziei respective până în 1980. După trei ani petrecuţi la Craiova, Ion Scrieciu se întoarce alături de soţie la Târgu-Mureş şi se stabileşte aici.

„Aici m-am realizat în cariera de militar, aici i-a plăcut şi soţiei mele deşi ea era bucureşteancă. Ne-am făcut o casă frumoasă şi ne-am înţeles bine cu toată lumea”, ne-a mărturisit veteranul.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum aţi trăit evenimentele din martie 1990 din Târgu-Mureş?

Pe vremea aceea eram primul prefect al judeţului Mureş. Eram şi cadru militar în rezervă şi făceam tot posibilul ca populaţia să-şi păstreze calmul şi să nu se ajungă la violenţe. Atât românii cât şi maghiarii din Târgu-Mureş au dat dovadă de înţelepciune.

Ce vă amintiţi cu plăcere din copilărie?

Îmi amintesc satul natal şi faptul că părinţii mei se trezeau la ora 2 noaptea să ne pregătească masa şi să dea mâncare animalelor. La ora şase ne trezeau şi pe noi, mâncam şi mergeam la câmp. Acum tinerii au uitat ce înseamnă munca pământului.

Ce-i place:

Îi plac oamenii cinstiţi, muncitori, care spun adevărul şi îndrăgeşte cultura. Apreciază oamenii deschişi către semenii lor. Îi place literatura, poezia, îi plac automobilele, maşinăriile de tot felul. Iubeşte istoria şi geografia militară , dar e pasionat şi de istoria religiilor şi de astronomie. Îi place ordinea militară.

Ce nu-i place:

Nu-i plac oamenii leneşi, mincinoşi şi făţarnici. Nu suportă să piardă timpul. Nu-i plac lucrurile făcute de mântuială. Nu-i place societatea actuală, marcată de dezordine.

Profil:
Data naşterii: 2 iulie 1926 satul Ghidici, judeţul Dolj
Studii: Academia Militară de la Bucureşti şi cursul Post Academic
Profesie: General, Ofiţer de comandă si Stat Major în rezervă
preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Mureş
Stare civilă: văduv
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările