Târgu-Mureş: Portret /András Lóránt, laureat de UNITER pentru coregrafie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
András Lóránt este pasionat de dans
András Lóránt este pasionat de dans

Cu o bogată experineţă pe scenele lumii, coregraful András Lóránt le predă studneţilor mureşeni arta dansului şi a mişcării scenice. Talentul său a fost recunoscut de oamenii de teatru din România, care i-au decernat un premiu UNITER.

András Lóránt a moştenit talentul muzical din familie, tatăl său fiind muzician. Dacă la început acesta a iubit instrumentele muzicale, pe parcurs s-a îndrăgostit iremediabil de dans.

„Am studiat vioara şi chitara clasică din copilărie. La mine în familie era cumva obligatoriu să învăţ muzică pentru că tata cânta şi el la vioară şi contrabas. Cu timpul am ajuns concert maestro la Filarmonica de Copii din Vlăhiţa. Dansul a intervenit întâmplător în viaţa mea, la vârsta de 14 ani, când am vrut să renunţ la arte şi m-am înscris la Liceul de Chimie.  Într-o zi veneam de la fotbal şi am intrat cu un prieten într- o sală de dans. El vroia să discute cu cineva de acolo. Un instructor m-a văzut şi m-a pus să dansez cu o fată. Cred că văzuse ceva în mine, pentru că după o lună participam deja la competiţii naţionale de dans”, spune coregraful. 

De la dans la actorie

Pentru că făcea muzică, dans şi mai şi picta în timpul liber, András Lóránt a decis să urmeze o facultate care să le sintetizeze pe toate. Aşa a ales teatrul. „ Am dat admitere la Cluj, am intrat la actorie dar între timp a trebuit să renunţ la dansul competiţional. Asta nu era însă o problemă, pentru că vroiam să-mi diversific paleta artistică şi să mă orientez spre teatru-dans. Acestă formă de teatru nu se prea face la noi în ţară, iar în timpul studenţiei am început să merg în străinătate la diferite workshop-uri de coregrafie, pentru a învăţa de la cei mai buni în domeniu”, spune artistul.

După absolvire András Lóránt a lucrat ca şi actor al Teatrului Maghiar din Cluj. „Ştiind că mă ocup şi de dans lumea din teatru mă încuraja să aplic elementele coregrafice pe scenă. În Europa teatrul-dans e deja fumat, la noi abia acum începe lumea să cunoască fenomenul”, mărturiseşte artistul.

Primul spectacol de teatru-dans regizat de András Lóránt a avut premiera în anul 2000, se numea „Domnişoara Julie” şi era bazat doar pe elemente de flamenco. Au urmat apoi zeci de spectacole la care a semnat coregrafia şi colaborări cu nume mari ale scenei româneşti. Talentul său a fost recompensat în acest an cu premiul UNITER pentru coregrafie.

Profesor universitar

De anul trecut András Lóránt le predă studenţilor secţiei de Coregrafie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş. Artistul a mai predat în trecut studenţilor clujeni, iar reîntoarcerea la catedră reprezintă pentru el o provocare. „Mă bucur că predau aici pentru că această facultate este singura din ţară unde coregrafia se studiază la zi. Studenţii învaţă să devină coregrafi, adică regizori care nu lucrează cu verbalitatea ci cu corporalitatea”, spune artistul.

Ce însemnă acest premiu UNITER pentru dumneavoastră?

Premiul UNITER mi s-a decernat pentru activitatea de până acum. Încă nu ştiu ce înseamnă acest premiu pentru mine. Ştiu încă să nu-mi va fi un obstacol în munca mea de acum încolo. Cred că este o recunoaştere, asta însemnă că cel puţin câţiva oameni m-au urmărit în activităţile mele.

Care sunt calităţile unui coregraf?

Corergraful trebuie să aibă o cultură dezvoltată de muzică, de dans, arte plastice, pentru că munca sa este permanent o muncă de compoziţie. Un dansator sau un coregraf ar trebuie să fie la fel de bun ca şi un actor. Eu intenţionez să implementez aici această multidisciplinaritate.

Ce-i place: Dacă aş avea timp liber mi-ar plăcea să pescuiesc sau să fac arheologie. Îmi place liniştea, acasă nu am nevoie nici de muzică şi nici de teatru. Apreciez sinceritatea oamenilor, simplitatea şi implicarea. Îmi place oamenii activi.

Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii răi. Nu-mi place că ţara asta îşi distruge diversitatea, propriile culturi. Mă supără faptul că în prezent valorile sunt tocmai inverse. Nu-mi place că nu am încă un loc pe care să-l numeasc „acasă”.

Data naşterii: 26 februarie 1973 la Vlăhiţa, judeţul Harghita
Studii: Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca, secţia actorie
Profesie: actor, coregraf, profesor
Stare civilă: necăsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite