Târgu-Mureş: Porcii din gospodăriile mureşenilor nu scapă de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii din gospodăriile mureşenilor ajung tot la cuţit
Porcii din gospodăriile mureşenilor ajung tot la cuţit

Gospodarii mureşeni sunt dezinteresaţi de sacrificarea europeană a porcului. Pistoalele de asomare rămân neutilizate în acest an pentru că mureşenii ţin la tradiţiile lor din străbuni privind sacrificarea animalului.

Cu toate că normele Uniunii Europene cer sacrificarea porcului prin asomare, gospodarii mureşeni nici nu vor să audă de aşa ceva. Pentru aceştia tăiatul porcului este un moment de sărbătoare la care participă toată familia, iar, potrivit gospodarilor, tradiţiile trebuie respectate.

Eu tai porcul de când mă ştiu după metoda tradiţională. Îl prind dimineţa din coteţ, îl aduc în curte, îl tai, soţia îi ia sângele pentru sângerete, iar apoi mă apuc de pârlit. Folosesc paie la început apoi pârlitoarea cu lemne pentru a-i da un gust mai bun şoricului. Porcul tăiat prin metoda tradiţională se scurge şi mai repede de sânge”, spune Szekely Eugen, gospodar din comuna Bahnea, care a tăiat ieri porcul împreună cu fiul său de 25 de ani.

Măcelari instruiţi


În judeţul Mureş 500 de măcelari de ocazie au primit lecţii despre asomare. „Sunt patru pistoale de asomare în judeţ şi încă două la sediul Direcţiei Sanitară Veterinară Mureş, care pot fi folosite dacă cineva doreşte să-şi sacrifice porcul prin această metodă”, a spus Claudiu Goga, director excutiv adjunct al DSVSA Mureş.

Potrivit acestuia în judeţul Mureş urmează să fie sacrificaţi în această lună circa 50.000 de porci. După sacrificare, carnea animalului trebuie verificată ogligatoriu. „Se aduce o bucată din muşchii diafragmei la dispensarele sanitar-veterinare din cadrul celor 102 comune din judeţ, împreună cu crotalia individuală a animalului, pentru a fi radiat din evidenţe”, a mai spus Goga.

Mureşenii par să se conformeze normelor sanitar-veterinare, drept dovadă, numărul cazurilor de trichizeloză a scăzut în acest an. „În acest sezon s-a înregistrat doar un singur caz, faţă de 10 câte raportam anul trecut”, a precizat Lucian Goga. Sacrificarea porcilor se face doar în gospodăriile ţărăneştri, iar mureşenii care vor fi prinşi că fac acest lucru pe domeniu public vor fi aspru sancţionaţi. Amenzile sunt de 20.000 de lei din partea DSVSA şi până la 300 de lei din partea Poliţiei Comunitare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite