Târgu-Mureş: Picturile murale sunt noua tendinţă în designul interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictorii mureşeni nu mai mor de foame cu penelul în mână, ci s-au reprofilat pe „decoraţiuni interioare".  Artiştii talentaţi fac bani frumoşi din picturile unicat realizate în locuinţele private. Proprietarii caselor vor ultimele noutăţi atunci când vine vorba de cum să îşi amenajeze casa, iar designerii le oferă totul la preţuri speciale.

Condiţia artisului cu şevaletul în mână , neînţeles şi mort de foame a fost depăşită în România de azi. În marile oraşe cum ar fi Bucureşti, Timişoara şi Cluj, artiştii au ajuns să facă bani frumoşi: cel puţin 200 de lei pe metrul pătrat de pictură pe perete. Acum se pun bazele unei afaceri de succes şi la Târgu -Mureş, chiar dacă tarifele cerute sunt mai mici.  

Cei care se dau în vânt după picturi murale sunt, evident, părinţii. Camerele celo mici sunt mereu în atenţia adulţilor, iar acum cele pictate cu scene din renumitele desene animate sunt în vogă. Cenuşăreasa, Mica Sirenă, Pisicile Aristocrate sau vestitele persoanaje din „Cartea Junglei" au devenit tematica de bază în camerele copiilor mureşeni. „M-am gândit ce să-i ofer fetiţei mele, Alexia. Am vrut să aibă o cameră de vis, aşa cum mi-aş fi dorit şi eu când eram copil. Chiar nu contează cât plătesc pentru asta, dar vreau să se joace într-o cameră unde apar pe pereţi prinţesele ei preferate", mărturiseşte Ioana Popa. 

Copiii, cei mai fildeli clienti

Designerii mureşeni, în număr foarte mic de altfel, pictează la comandă tot ce vrea clientul. „Prima pictură a fost cu prinţesa Jasmine, în camera nepoatei mele. Mi-am dat seama ca pot picta orice, aşa că am început în timpul liber să mă ocup de picturile murale. Folosesc culori acrilice, mai ales la camerele de copii, pentru că nu sunt toxice", a declarat artistul Andrei Rusu.

 Designerul îşi aminteşte de camere întregi pictate cu povestea Albei ca Zăpada, dar o poveste în care doar personajele erau cele reale, iar acţiunea era aşa cum şi-o imagina micuţul client. „Am pictat Albă ca Zăpada şi trei pitici. Pentru o scenă completă muncesc câte patru după-amieze, fiecare a câte cinci ore", mărturiseşte artisul.

La modă sunt şi picturile murale din camerele adulţilor. Pereţii sufrageriilor şi dormitoarelor devin adevărate opere de artă, iar cele mai cerute modele sunt figurinele, modelele abstracte sau literele arabe şi cele orientale. „Este începutul acum la Târgu-Mureş. Oamenii îşi schimbă mentalitatea şi, în funcţie de asta, şi interiorul casei. E o diferenţă mare între tabloul pictat , un tapet şi o pictură murală, care e o operă de artă unică. Se întreţine uşor, se poate chiar reînnoi", a mai spus Andrei Rusu, designer.

 Preţuri şi modele

La Târgu-Mureş preţurile pornesc de la 100 de lei metrul pătrat, în funcţie de mărimea picturii şi pot ajunge chiar la 250 de lei, dacă scenele sunt complicate. La cabinetele de înfrumuseţare se cer păsări, flori şi litere, în timp ce în cafenele sunt la modă motivele florale.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite