Târgu-Mureş: Nelly Blăjuţ, omul care dă de ştire

Fire curioasă încă din copilărie, Nelly a ales o carieră în jurnalism. De la presa scrisă a trecut la radio pentru ca, mai apoi, să realizeze emisiuni TV.  

Ştiri pe aceeaşi temă

La nici câteva luni de la terminarea facultăţii, Nelly a intrat cu mare ambiţie în câmpul muncii. Întrucât meseria de profesor nu o atrăgea nicicum, tânăra a ales să scrie pentru un cotidian local. „Primul meu material a fost publicat în a doua zi de lucru. Am scris despre investirea în funcţie a unui nou inspector şcolar general. M-am trezit cu aparat foto, agendă şi pix în mână şi am fost trimisă în prima mea misiune. La acea conferinţă se vorbea mult dar habar nu aveam ce anume e important de scris şi ce nu. Abia când am ajuns la redacţie am fost informată despre regula „Cine, ce, când, unde şi cum”, după care se ghidează orice ştire. Am rescris acel material de patru ori şi nici aşa nu a fost extraordinar”, îşi amintelte Nelly.

Jurnalistă în presa scrisă şi radio

Mândria tinerei jurnaliste sunt exclusivităţile, puţine la număr, doar îndelung muncite. I-a fost dragă şi redacţia, cu bune şi cu rele.  „Mentorul meu a fost Cornel Groza, care mi-a fost la acea vreme redactor şef. Scriam mult dar momentele frumoase alături de colege au fost şi mai multe. Ceea ce numeam noi colectiv redacţional era de fapt un grup de patru fete, Carmen blonda, micuţa Zsuzsi, Cosminuţa şi eu. Articolul care m-a marcat a fost un reportaj făcut la Festivalul Văii Gurghiului, unde l-am cunoscut pe Alteţa Sa Prinţul Sturdza. Ceea ce nu pot uita nici în ziua de azi este cavalerismul de care a dat dovadă sărutându-mi mâna. La urma urmei orice fată îşi doreşte să cunoască un prinţ”, spune, amuzată, Nelly.
În paralel cu presa scrisă, Nelly a fost şi colaborator la RadioSon, un post de radio local. „Prima mea intervenţie pe radio a fost destul de caraghioasă. Am avut 20 de minute să adun informaţia necesară. Când mi s-a dat legătura m-am blocat. Prezentatorul de ştiri a avut prezenţa de spirit să mă întrebe dacă aud emisia. Mi-am revenit miraculos şi i-am dat drumul”, mai spune jurnalista.

Realizează emisiune muzicală pe TV

Experienţa din presa scrisă şi radio a ajutat-o foarte mult în televiziune. „Ca să spunem aşa, am trecut prin toate fazele prin care se putea trece ca să ajung pe ecran. Este un lucru ştiut că dacă vrei să ajungi la TV trebuie să treci prin şlefuirea scriiturii, apoi prin antrenarea vocii şi, în cele din urmă, apariţia pe ecran. Din 2008 sunt unul din realizatorii unei emisiuni muzicale difuzată pe un post local de televiziune. Este o emisiune bilingvă, nesubtitrată. Timp de 40 de minute, mureşenii au parte de cel mai colorat mozaic muzical difuzat şi spun asta pentru că difuzăm muzică din cele mai variate stiluri”, încheie Nelly.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce o carieră de jurnalist?
N.B.: Mi-a plăcut pentru că mi-a dat posibilitatea de a interacţiona cu tot felul de oameni. M-a ajutat să îmi dezvolt abilitatea de a comunica. Am şi un defect profesional, pe care îl au toţi jurnaţiştii de altfel. Pun foarte multe întrebări, uneori la modul cel mai enervant. Cred ca m-a ajutat şi faptul că sunt o fire curioasă şi presa mi-a venit ca o mănuşă.

Cine sunt oamenii de presă care ţi-au marcat cariera?
N.B.:
Nu m-am comparat niciodată cu alţii. Mă uit în schimb la realizările mele ca să văd unde am ajuns sau cât am evoluat. L-am urmărit mult pe Cristian Tudor Popescu. Rigoarea ingenerească cu care îşi măsoară fiecare cuvânt mă impresionează. Ştie exact ce vrea să spună şi foloseşte cuvintele potrivite ca să o facă. Amintesc şi de Adi de la formaţia Cargo, ultimul meu material publicat în presa scrisă fiind chiar un interviu cu el.

Ce-i place: Îmi place foarte mult să dansez, în special pe muzică latino. Îmi place orice fel de mâncare. Mulţi mă cunosc ca fiind o gurmandă. Îmi place să socializez, indiferent de clasă socială, naţionalitate, etnie, religie sau vârstă. Îmi place răsăritul soarelui şi o carte bună după o zi lungă de muncă. 

Ce nu-i place: Nu îmi place să pierd. Dacă totuşi se întâmplă, nu îmi place să nu am drept la replică. Nu îmi place tristeţea, nici în viaţa mea nici în cea a altora. Din acest motiv eu zâmbesc mai tot timpul. Nu îmi plac lucrurile impuse, cu toate că sunt conştientă că este nevoie de ele.

Profil:
Născută: 11 iunie 1983, Roman
Studii: Universitatea Petru Maior, Facultatea de Ştiinţe şi Litere
Familie: Necăsătorită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările