Târgu-Mureş: Mii de elevi învaţă în şcoli închiriate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din cladirea gimanziului Europa apartine Fundatiei Caritatea din Bucuresti
O parte din cladirea gimanziului Europa apartine Fundatiei Caritatea din Bucuresti

Patru şcoli din oraş au fost retrocedate foştilor propriatari, cărora primăria le achită lunar peste 70.000 de lei chirie. Consilierii locali n-au rezolvat încă situaţia Gimnaziului „Europa", una dintre şcolile retrocedate, unde învaţă peste 700 de elevi.

Sute de elevi, de la patru unităţi de învăţământ din oraş, sunt chiriaşi în şcolile unde învaţă. Clădirile au fost retrocedate, iar municipalitatea le achită proprietarilor chirie lunară, pentru a le permite copiilor să înveţe. „În municipiul Târgu-Mureş au fost retrocedate foştilor proprietari clădirile liceelor «Unirea», «Bolyai Farkas», Liceul de Artă şi Gimnaziului «Europa»", a precizat Dumitru Matei, inspector şcolar general.

Municipalitatea plăteşte lunar pentru acestea, şi pentru clădirea în care funcţionează Casa Corpului Didactic, 72.945 de lei. Dacă la primele trei unităţi de învăţământ nu sunt probleme în ceea ce priveşte continuitatea procesului de învăţământ, la Gimnaziul „Europa" situaţia este încă incertă, pentru că membrii Consiliului Local n-au votat încă achizionarea imobilului.

Negocieri pentru chirie

Clădirea Gimnaziului „Europa" a fost retrocedată Fundaţiei Caritatea din Bucureşti, care a decis să o vândă către municipalitate la preţul de 685.000 de euro, atât cât a fost evaluată de Primărie. Consilierii locali n-au fost însă de acord cu cumpărarea clădirii şi au amânat luarea unei decizii. Primarului Dorin Florea este îngrijorat şi spune că „există posibilitatea ca Fundaţia să vândă clădirea unui dezvoltator imobiliar, care să dea copiii afară din şcoală sau să ceară o chirie aproape de nesuportat pentru noi".

Pe de altă parte, conducerea şcolii spune că reprezentanţii Primăriei nu i-au înştiinţat încă despre vreo eventuală mutare a elevilor, dar speră că acest lucru nu se va întâmpla. „Am primit promisiuni de la Primărie că această situaţie se va rezolva. Ni s-a spus că vom rămâne încă în această locaţie. În momentul de faţă, avem aproximativ 700 de elevi, care învaţă în 23 de săli de clasă, dintre care opt sunt ale Fundaţiei Caritatea", a precizat Angela Mare, directorea şcolii.

94 de şcoli retrocedate în judeţ

La nivelul întregului judeţ,  94 de şcoli au fost retrocedate foştilor proprietari. „Mai sunt, de asemenea, alte zece şcoli revendicate de foştii propriatari, iar alte trei clădiri au fost răscumpărate de către administraţiile locale din Seleuş, Ţigmandru şi Luduş", a precizat Dumitru Matei. Pentru chiriile şcolilor din judeţ, Inspectoratul plăteşte lunar peste 100.000 de lei

Noi achiziţii

Inspectoratul Şcolar Judeţean intenţionează să achiziţioneze şcoala din Dedrad, clădire retrocedată foştilor proprietari, unde învaţă însă peste 200 de elevi. Preţul de achiziţie este de aproximativ 150.000 de lei. De asemenea, Casa Corpului Didactic din Târgu-Mureş va fi mutată la internatul Liceului „Ion Vlasiu".

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite