Târgu-Mureş: Judecător recuzat în dosarul permiselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Vasile Ghere, care îl apără pe fostul comisar-şef Vasile Voinea în dosarul filierei de eliberare frauduloasă a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş, dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, a formulat azi o cerere de recuzare a judecătoarei Mihaela Creţu.

În cererea de recuzare apărătorul susţine că magistratul s-ar fi antepronunţat cu privire la soluţia pe care urma să o dea în cauza respectivă şi că, potrivit art. 47, alin. 2 din Codul de procedura penală, judecătorul respectiv nu mai poate participa la judecarea cauzei.

În cerere se arată că prin încheierea penală din 30 martie 2009 pronunţată în dosarul penal nr. 614/43/2008, judecătorul recuzat şi-ar fi exprimat în mod explicit părerea despre soluţia care ar putea fi dată în dosar cu privire la cel puţin una dintre infracţiunile reţinute în sarcina lui Vasile Voinea.

”Astfel, în considerentele acestei hotărâri judecătorul recuzat a statuat următoarele: 'Modul în care inculpaţii din prezenta cauză au înţeles să-şi desfăşoare activitatea infracţională imputată demonstrează că aceştia, 'uniţi' de un scop comun - obţinerea de bani sau foloase -, au creat un sistem paralel celui existent în mod legal de obţinere a permisului de conducere de diverse persoane, care la ora actuală pun serios în pericol circulaţia rutieră (de natură diferită) de pe drumurile publice din România'' - se arată în cererea de recuzare.

Potrivit solicitării, de mai multe ori în cursul cercetării judecătorul ar fi afirmat în mod explicit că unii inculpaţi 'au fost sinceri' atunci când au dat declaraţii în cauză.

”Or, atâta timp cât cercetarea judecătorească nu a fost încheiată, judecătorul nu poate face astfel de afirmaţii, în caz contrar el se antepronunţă asupra soluţiei care ar putea fi dată în cauză. Mai mult, trebuie reţinut că imediat după audierea inculpatului Mandu Paul Daniel, chiar înainte ca acesta să-şi semneze declaraţia, judecătorul recuzat a făcut aceeaşi afirmaţie, evident, cu referire la declaraţia acestuia, pe care o considera sinceră. Având în vedere că acest inculpat a făcut declaraţii şi împotriva mea (a lui Voinea - n.r.), declaraţii care, cel puţin în parte, le infirmă pe ale mele, este evident că afirmaţia judecătorului este de natură să contureze soluţia ce va putea fi făcută în cauză, cu privire la chestiunile contradictorii dintre declaraţiile mele şi cele ale inculpatului indicat mai înainte' - se susţine în cerere.

Un alt argument invocat de Vasile Voinea şi avocatul său este faptul că magistratul ar fi dispus, prin încheierea din 1 iunie 2009, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a obligării de a nu părăsi localitatea pentru inculpaţii Ioniţă Virgil, Mandu Daniel Paul, Dumitrescu Eduard Constantin, Silveanu Florian Mireca, Ene Aurelian, Epure Marius şi Dinculescu Marin, apreciind 'conduita adoptată de fiecare dintre aceşti inculpaţi din momentul punerii în mişcare, împotriva lor, a acţiunii penale (caracterizată prin colaborare şi sinceritate cu organele judiciare şi cu instanţa de judecată)”.

Asupra cererii de recuzare urmează să se pronunţe Curtea de Apel Târgu Mureş, cel mai probabil în cursul zilei de miercuri.

Comisarul-şef Vasile Voinea, fost angajat al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată (13 de acte materiale), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş este extrem de complex, are 28 de inculpaţi, din care 22 aflaţi în arest preventiv la Penitenciarul din Târgu Mureş.

Din rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti reiese că, în perioada 2006 - iunie 2008, în judeţul Argeş, cei 28 au constituit grupul infracţional organizat, care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş


Cerere respinsă

Un complet de judecată de la Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, ulterior,  în cursul zilei de astăzi, cererea de recuzare a judecătoarei Mihaela Creţu, depusă de avocatul Vasile Ghere, care îl apără pe fostul comisar şef Vasile Voinea, în dosarul filierei de eliberare frauduloasă a permiselor de conducere de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş.


Instanţa a găsit ca neîntemeiată cererea respectivă, care o acuza pe judecătoare că s-ar fi antepronunţat în cauză.

În aceste condiţii, magistratul Mihaela Creţu va reintra în sală miercuri după-amiază, când va fi audiat prin mijloace audio-video unul dintre denunţători, Chirilă Cătălin Eugen.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite