Târgu-Mureş: Comasarea claselor distruge arta

Târgu-Mureş: Comasarea claselor distruge arta

O parte dintre elevii Liceului de Artă nu-şi vor mai putea continua studiile începute

O parte din elevii claselor a VIII-a şi a IV-a nu-şi vor mai putea continua studiile de muzică şi arte plastice. Din considerente financiare, Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis comasarea claselor de muzică şi arte plastice într-un singur profil mixt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Părinţii elevilor Liceului de Artă din Târgu-Mureş sunt revoltaţi pe decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a comasa clasele de arte plastice cu cele de muzică, într-un profil mixt, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară.

Motivaţia ISJ are ca bază un studiu cu privire la opţiunile de şcolarizare ale elevilor realizat în noiembrie 2009, dar şi considerente financiare, învăţământul de artă fiind momentan cel mai scump din ţară. „La noi se fac ore individuale cu elevul, deci un profesor are un număr mai mare de catedre”, a precizat precizat Peter Maria, director adjunct al liceului.

19 elevi de clasa VIII-a  rămân pe drumuri

Momentan în clasa a 8-a la Liceului de Artă,  studiază 36 la secţia română şi 43la cea maghiară. Conform deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean, de anul viitor vor se va face secţie mixtă. Astfel, la secţia română vor rămâne doar 30 de elevi la si tot atâţia la secţia maghiară. Totodată vor fi comasate şi secţiile de muzică şi cele de artă plastică.

Asta înseamnă că şase elevi la secţia română şi alţi 13 de la secţia maghiară nu-şi vor mai putea continua studiile. O altă nemulţumire a părinţilor se leagă şi de faptul că examenul de atmitere pentru clasa a 9-a ar putea fi suspendat întrucât nu mai există locuri tot din cauza comasării claselor. „Dacă într-o clasă de a IX-a rămân doar 15 elevi la muzică, accesul celor care vor să studieze canto e îngrădit din start. „Noi am prefera ca elevii care au studiat timp de opt ani un instrument în cadrul liceului, să poată continua studiul mai departe. Ar fi nevoie de două clase atât la muzică, cât şi la artă plastică, la secţia română şi maghiară, pentru ca toţi elevii să-şi continue studiile şi să-şi urmeze vocaţia”, a precizat Peter Maria, director adjunct al liceului.

Elevii maghiari se simt discriminaţi

O problemă similară există şi la clasa a IV-a. Din 23 de elevi, în urma comasării vor rămâne doar 15. Asta numai la secţia maghiară. „Problema nu e la clasa română, unde sunt puţini elevi ci la cea maghiară unde din cei 23 vor continua doar 15 vor putea continua”, a mai precizat directoarea. Părinţii copiilor maghiari ameninţă cu plângeri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. „Ce va face fiul meu dacă la probele de apritudini pentru clasa a V-a nu va putea obţine o notă bună şi nu va fi printre cei 15 selectaţi? El a studiat patru ani un instrument degeaba?”, se întreabă  Maria Koreck, părinte.

Elevi talentaţi
Elevii Liceului de Artă fac cinste judeţului nostru prin premiile pe care le aduc an de an la Olimpiadele de profil. Astfel în 2009, elevii liceului au obţinut trei premii I, trei premii II, patru premii III şi opt menţiuni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările