Târgu-Mureş: Centrul medical regional, între adevăr şi utopie

Târgu-Mureş: Centrul medical regional, între adevăr şi utopie

Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş

Ministrul Sănătăţii plănuieşte construcţia unui mega-spital în judeţul Mureş. Spitalul va fi realizat printr-un parteneriat public-privat, pe un teren din apropiere de Sângeorgiu de Mureş. Dacă vor fi găsiţi investitori, în 14-16 luni ar urma să înceapă construcţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Sănătăţii vrea să construiască de la zero o reţea de şase spitale regionale de urgenţă. Alături de Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Bucureşti, Mureşul s-ar putea mândri cu o unitate medicală compactă, autonomă şi de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament), care să ofere posibilitatea eficientizării serviciului medical prin scurtarea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului. „Noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca nişte centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară", a explicat ministrul Cseke Attila,.

Investiţii de 1,5 miliarde de euro

 Costurile estimate de către Minister pentru aceste spitale, la nivel naţional, sunt de 1,5 miliarde euro. Investiţia pentru fiecare spital se cifrează la aproximativ 250 de milioane de euro, iar acestea vor avea între 700 şi 900 de paturi. Experţii de la Ministerul Sănătăţii susţin că amortizarea investiţiilor s-ar face după cinci ani de la deschidere, în condiţiile în care unităţile vor lucra în pierdere în primii 2-3 ani. Companiile interesate de o colaborare cu statul trebuie să aibă o cifră de afaceri de minim 5 milioane de euro şi un profit de 500.000 de euro anual, pentru a fi incluse pe lista investitorilor pentru viitoarele unităţi medicale.

Proiect aşteptat de mult timp

Proiectul megalomanic al Ministerului şochează, în condiţiile crizei cu care se confruntă sistemul medical românesc, a personalului medical care emigrează în masă şi a spitalelor comasate sau desfiinţate. „Cred că este benefic faptul că se discută despre construcţia de spitale, mai mult decât orice altceva. Nu ştiu cât de realizabil este proiectul Ministerului, dar dacă statul va găsi investitori, dacă va câştiga proiecte cu finanţare europeană, putem spera că spitalul va fi construit. Este foarte important că se doreşte investiţia în sănătate şi în cercetare", spune dr. Constantin Copotoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie.

 Şi IBM vrea spital la Târgu-Mureş

Un alt proiect megalomanic în domeniul medical a fost pus în discuţie în oraşul nostru. În urmă cu o lună, reprezentanţii companiei americane IBM e decisă să invetească zeci de milioane de dolari într-un centru medical dotat cu aparatură ultraperformantă. Discuţiile cu autorităţile sunt în toi, iar cei de la IBM sunt interesaţi să invetsească în Mureş datorită importanţei acordate medicinei la nivel local, salariilor nu foarte mari cu care ar urma să fie plătite personalul medical şi a faptului că terenurile sunt ieftine în Târgu-Mureş, comparativ cu alte localităţi din ţară.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: