Tainele Castelului Teleki, supranumit cel mai frumos din Ardeal. Palatul care are câte o cameră pentru fiecare săptămână a anului şi atâtea ferestre câte zile are anul

Tainele Castelului Teleki, supranumit cel mai frumos din Ardeal. Palatul care are câte o cameră pentru fiecare săptămână a anului şi atâtea ferestre câte zile are anul

Castelul Teleki din Gorneşti FOTO: historia.ro

Construit în anii 1771-1778, Castelul Teleki de la Gorneşti, judeţul Mureş, este unul dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean. Cu un parc în stil baroc, cu statuete reprezentând personaje mitologice, castelul a fost construit in forma literei U şi are 52 de camere cu 365 de ferestre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numit „cel mai frumos castel din Ardeal” şi „comoara Mureşului” castelul Teleki din Gorneşti se află la 17 kilometri distanţă de Târgu-Mureş şi este construit în aşa-numitul stil Grassalkovich, foarte răspândit în Budapesta. Proiectat de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg, castelul este asemănător palatelor din Gödöllő şi Pécel, din Ungaria, realizate de acesta. 

În curtea castelului Teleki din Mureş, castanii, frasinii, salcâmii, stejarii sau nucii se întrec la vârstă cu statuile alegorice şi busturile Marchizului de Mirabeau sau al regelui Ludovic al XVI-lea.

Castelul de la Gorneşti are 52 de camere si 365 de ferestre, simbolizând fiecare săptamână şi zi a anului. Scara impunătoare, candelabrele elegante şi pereţii cu elementele decorative ne trimit înapoi în timp. Acum, saloanele, odată loc de întalnire pentru familiile cu sânge albastru, stau goale, întrucat aproape toate piesele de mobilier au fost furate în perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Istoria acestui castel a început la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Pe locul castelului de astăzi a existat o fortăreaţă medievală, care a dăinuit până în 1772. Această fortăreaţă a ajuns în posesia familiei Teleki, în 1664 şi a fost demolată în 1772 pentru a face loc castelului actual, un castel în stil baroc.

În 1949, castelul a fost naţionalizat şi a găzduit până în 2010 Preventoriul TBC, an în care a fost restituit familiei Teleki. Dacă până acum curioşii puteau admira numai de la distanţă aceasta bijuterie arhitecturală, de câţiva ani, vara se organizează zilele Castelului Teleki.

Potrvit www. historia.ro, strămoşul castelului de astăzi, castelul medieval fortificat, la care un document din 1477 făcea referire numindu-l „Castellani castelli Gorneşti“, a fost construit din ordinele lui Istvan Erdely între 1462 şi 1465. Regele Matei Corvin numeşte clădirea „castel“, printr-un document regal din 1478. Castelul lui Istvan Erdely este obţinut în 1685 de către cancelarul contele Mihaly Teleki. Între 1772 şi 1782 Joseph Teleki şi fiul său, contele Laszlo Teleki demolează castelul şi-l reconstruiesc în forma păstrată până astăzi.

Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ, de-a lungul secolelor, atât în domeniul politic-administrativ, cât şi în cel cultural.

Între 1686 şi 1687, Teleki face mai multe modificări la castelul său din Gorneşti, printre care înălţarea unei noi aripi, supraînălţarea şi decorarea turnurilor cu piatră sculptată în stilul Renaşterii transilvănene. În memoriile sale aminteşte şi de gradinile sale de flori şi de legume. Teleki Mihály moare în 1690 în bătălia de la Zărneşti, iar istoria domeniului de la Gorneşti trece la următoarea generaţie, reprezentată de familia ultimului fiu al acestuia, contele Teleki Sándor.

Cel mai cunoscut membru al familiei este însă contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş. Contele Samuel Teleki se află înmormântat în curtea celui de-al doilea castel al familiei - Castelul Teleki din Dumbrăvioara.

La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită şi biblioteca distrusă (o parte din cărţi au fost salvate şi se păstrează în Biblioteca Teleki din Tg. Mureş şi la Muzeul Aradului). În 1949, ansamblul a fost naţionalizat, iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 şi 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcţiuni.

Ansamblul a fost retrocedat în 2006 şi a intrat efectiv în posesia urmaşilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceştia doresc restaurarea palatului şi a parcului şi introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici şi peisagişti) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziţii tematice şi ghidaje gratuite în română şi maghiară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: