SMURD a salvat 400.000 de vieţi în 20 de ani, doar în judeţul Mures

La 20 de ani de existenţă, SMURD-ul a devenit o stare de spirit. Afirmaţia îi aparţine coordonatorului SMURD Târgu-Mureş, dr. Cristian Boeriu, unul dintre primii voluntari ai unităţii medicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La noi e puţin diferit pentru că la noi medicii sunt un pic altfel. Echipele de la SMURD sunt foarte unite iar fiecare ştie ce are de făcut. Iar starea aceasta de spirit s-a creat în jurul doctorului Arafat, părintele SMURD-ului dacă vreţi. Cât despre cum se raportează cetăţenii la serviciul nostru, e adevărat că ne bucurăm de o anumită notorietate" a declarat doctorul Boeriu. Dacă în 1990 exista o singură ambulanţă şi o singură echipă de medici, în 2010 există 35 de unităţi SMURD în ţară, majoritatea inaugurate acum trei ani. Şi la SMURD ca şi în alte specialităţi din medicină există probleme de personal. „E adevărat că ne trebuie medici specialişti pe medicina de urgenţă. Exista o problemă în acest sens încă înainte de a începe acest val de emigrări. Chiar şi în judeţul Mureş ne-ar mai trebui câţiva. Nu mai spun de alte judeţe, Bistriţa de exemplu unde nu sunt decât doi medici" a mai spus doctorul Boeriu care a adăugat că la Bistriţa se deplasează chiar medici de la Târgu-Mureş pentru a face gărzi acolo.

Milioane de vieţi au fost salvate de SMURD

La nivel naţional nu s-a putut ţine o evidenţă a cazurilor preluate şi rezolvate de SMURD. „Vă daţi seama că este foarte greu să contabilizăm cazurile SMURD-ului. În Mureş mă gândesc că am rezolvat cam 400 de mii de cazuri în cei 20 de ani şi mă refer numai la cazurile spitalizate. Nu vorbim de toţi cei care au trecut prin ambulatoriu" a mai spus Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Târgu-Mureş. Tot el a mai adăugat că cele mai dificile cazuri au fost acelea în care au fost implicaţi copii. Timp de 20 de ani, la SMURD Târgu-Mureş au lucrat 22 de doctori şi alte câteva sute de medici rezidenţi. Chiar şi voluntari care nu se pricep la medicină vor să lucreze alături de echipa doctorului Arafat.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările