Semnal de alarmă: unu din trei copii români este supraponderal sau obez. Mâncarea nesănătoasă şi în exces îi îmbolnăveşte pe cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii atrag atenţia că un copil obez va deveni un adult obez cu probleme de sănătate
Nutriţioniştii atrag atenţia că un copil obez va deveni un adult obez cu probleme de sănătate

Un nutriţionist din Mureş atrage atenţia că unul din trei copii români suferă de obezitate. Este o situaţie foarte gravă pentru că acest lucru înseamnă viitori adulţi obezi şi bolnavi. „Copilul obez este copilul cu foame de afecţiune”, atrage atenţia şi un psiholog.

Cazurile de obezitate infantilă au înregistrat o creştere alarmantă la noi în ţară, atrage atenţia nutriţionista Liana Conţiu, îngrijorată de faptul că la cabinetele medicale se prezintă din ce în ce mai mulţi  copii cu probleme de greutate.

„Aproximativ 1 din 3 copii are probleme de greutate. Această situaţie este foarte gravă. Este foarte probabil ca un copil care are probleme de greutate să aibă această problemă şi la maturitate, agravându-se”, spune Liana Conţiu, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.

De asemenea, un studiul realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), arată că prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural. Studiul a fost prezentat în 2014.

"Prevalenţa obezităţii este semnificativ mai mare în mediul urban faţă de mediul rural şi cel semi-urban şi de aproape de două ori mai mare la băieţii de opt ani din România faţă de fetele cu aceeaşi vârstă", arată Ministerul Sănătăţii. În urma centralizării datelor a rezultat că aproximativ două treimi dintre copiii incluşi în studiu sunt normoponderali, cinci la sută sunt subnutriţi, iar peste unu la sută suferă de subnutriţie severă.

"Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6 la sută. La nivel european, prevalenţa supraponderalităţii (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani, conform raportului primei runde a studiului COSI, a variat între 19,3 la sută şi 49 la sută la băieţi şi 18,4 la sută - 42,5 la sută la fete. Prevalenţa subnutriţiei (inclusiv cea severă) în ţările participante la prima rundă este în general sub 2,5 la sută. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria şi Cehia (3,2 la sută)", se mai arată în comunicat.

Părinţii sunt responsabili pentru sănătatea copiilor

De sănătatea copiilor părinţii sau cei care îi cresc sunt cei care trebuie să aibă grijă. Bunicilor, nu vă lăudaţi că cel mic a mâncat tot din farfurie ! Poate că nu este cel mai bun lucru, dacă l-aţi păcălit să mănânce mai mult decât avea el nevoie!

„Direct responsabili sunt părinţii sau persoanele responsabile de creşterea copilului. Ei sunt cei care pregătesc mâncarea copilului, copilul neavând discernământul de a alege ce e bun sau ce e rău,  mai ales la o vârstă fragedă”, spune nutriţionista.

Obiceiurile alimentare proaste deprinse în familie vor fi continuate şi la maturitate.  „De cele mai multe ori, copiii sunt hrăniţi ( atât în şcoli cât şi acasă) necorepunzător, cu mâncare de proastă calitate, multă, nu se respectă programul meselor. Şi, mai mult decât atât, copiii sunt sedentari, efortul fizic lipseşte cu desăvârşire. 90 la sută din cazurile de obezitate sunt cauzate de alimentaţie şi stilul de viaţă greşit. Doar 10 la sută din cazuri implică afecţiuni endocrinologice sau alte afecţiuni”, mai spune Liana Conţiu.

Mures

Părinţii îşi dau seama de problmă doar când cei mici se îmbolnăvesc

Mulţi părinti iau măsuri doar atunci când situaţia s-a agravat  când apar deja problemele de sănătate. „In rest, majoritatea părinţilor consideră că acest lucru se va schimba în timp, pe măsura ce copilul creşte. Acest lucru este cât se poate de neadevărat!”, spune Liana Conţiu.

Mai mult, acesta atrage atenţia că obezitatea este o urgenţă medicală. „Obezitatea copilui trebuie luată în serios şi tratată de urgenţă pentru că altfel copilul este predispus la afecţiuni ca : boli cardiovasculare, diabet, apnee, etc. şi mai mult există şi afecţiuni de ordine psihica: depresie, anorexie, bulimie şi multe alte probleme de comportament”, explică nutriţionista.

Ce spune psihologul

Maria Verdi este psiholog şi are şi studii de nutriţie, specializată în tulburări de alimentaţie şi obezitate.  În realitate, obezitatea copilului este un semnal pentru părinţi, spune aceasta.

 „Copilul obez este copilul cu foame de afecţiune. Este copilul ce nu primeşte suficientă iubire, acceptare, securitate din partea părinţilor. Este copilul care a suferit traume : abandonul, divorţul părintilor, neacceptarea sarcinii de către un membru al familiei, neacceptarea sexului copilului, este copilul crescut cu rigiditate, cu părinţi plecaţi mult timp de acasă. Toate aceste traume produc răni emoţionale pentru copil”, explică Maria Verdi.

Psihologul mai spune că un copil care mănâcă excesiv acoperă deficitul emoţional prin hrană. „Pentru vindecare emoţională, el are nevoie de ascultare, de acceptare aşa cum este el, de siguranţă, timp de calitate petrecut cu părinţii”, mai spune aceasta.
 
A-i impune copilului să mănâce tot înseamnă a-l condamna la a nu avea limite

„Copilul ştie cât are nevoie să mănânce. Părinţii care impun să mănânce tot din farfurie, controlează comportamentul copilului. Invaţă să înghită prin impunere, tot ce i se serveşte în viaţă, bun sau rău. Se va lăsa controlat, în ciuda voinţei lui. Acest lucru va genera nemulţumire, frustrare, stimă de sine scăzută”, spune psihologul.


„Părinţii care se bucură când cel mic goleşte farfuria condamnă copilul la a nu avea limite, la a trăi pentru cei din jur. Invaţă prin empatie să bucure pe alţii, să depună efort pentru a satisface nevoile celor din jur. Copilul până la 10 ani, învaţă prin imitare. Imită  modelele parentale.  Acolo unde părinţii sunt gurmanzi, obezi, copilul are acest tipar ca model”, mai spune Maria Verdi

Maria Verdi

Nu le daţi copiilor să mănânce când se uita la televizor

Dacă copilul vrea să se joace este bine să fie lăsat să se joace, este sfatul psihologului care vă spune să nu îl hrăniţi atunci pentru a-l păcăli să „pape tot”. „Când mănâncă, copilul ar trebui doar să mănânce. Actul hrănirii se face cu conştientizarea masticaţiei, ingerării alimentului, simţirii gustului, calităţii, savorii. Hrănirea împreună cu alta activitate în acelasi timp induce confuzie neuronală (...)Relaxarea, activităţile similare sunt asociate inconştient cu hrana şi mâncatul fără măsură. In acest fel, cei  mici sunt ,,formaţi” să devină adulţi obezi”, mai spune Maria Verdi.

Învaţă să te hrăneşti corect!

Rezolvarea problemelor porneşte de la educaţia nutriţională atât a copilui, cât şi a părintelui. Liana Conţiu consideră că numai prin educaţie, chiar în şcoală, copilul va şti ce şi cât să mănânce pentru a fi sănătos. „Implementarea în şcoli a unor ore de educaţie nutriţională ar creşte şansele scăderii cazurilor de copii obezi”, spune aceasta, iar familia trebuie direct implicată, de asemenea.
„Un copil obez azi este un adult bolnav, mâine. Familiile care se confruntă cu aceasta problema trebuie să ceară ajutor persoanelor specializate şi să ia urgent măsuri”, mai spune specialista în dietetică şi nutriţie.

mures

Citiţi şi

STUDIU Lipsa mişcării ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite